Még lőttek a süllyedő dél-koreai hadihajóról

Továbbra sem világos, mitől kapott léket kapott léket a pénteken elsüllyedt dél-koreai hadihajó. Phenjan hallgat, a katasztrófa előtt a naszád egy azonosítatlan tárgyra adott le lövést.

Rendkívüli ülést tartott a dél-koreai kormány szombaton amiatt, hogy az előző nap elsüllyedt az ország egyik hadihajója. Továbbra is kizárják, hogy a hajót Észak-Korea süllyesztette el. A legénység 46 tagját tartják nyilván eltűntként, kutatnak utánuk.

A dél-koreai hatóságok már pénteken sem találtak észak-koreai katonai tevékenységre utaló jeleket azon a környéken, ahol a hajó elsüllyedt. Az első jelentések még azt sugallták, hogy a dél-koreai hajót megtámadták Észak-Koreából a vitatott tengeri határ közelében. A hajó léket kapott, de hogy a lék mitől keletkezett, továbbra sem világos. Ri Mjong Bak államfő gyors és alapos nyomozást rendelt el, amely minden eshetőséget számba vesz. Észak-Koreában egyelőre nem nyilatkoztak az ügyről, és az ország haderői sem végeznek szokatlan tevékenységet.

A kapitány beszámolója megerősítette a korábbi hírt, hogy a hajóban egy robbanás tett súlyos kárt. – A hajó jobbra dőlt röviddel azután, hogy egy nagy robbanás hallatszott. Az áramellátás teljesen megszűnt, és megszakadt minden összeköttetés. Amint a kabinomból kiléptem, a hajó tatja már eltűnt – mondta. A kapitány szerint a robbanás, és a hajó elsüllyedése között mindössze két perc telt el. Egyes képeken, amelyeket különleges felszereléssel készítettek, látszik, hogy a 24 méteres mélységben fekvő hajótest kettétört.

A hadihajó elsüllyedése előtt lövést adott le egy azonosítatlan tárgyra a vízen. A minisztérium szerint valószínűleg egy madárraj volt a célpont. A hajó 104 fős legénységéből 58-at kimentettek, és holttestet - a korábbi hírekkel ellentétben - egyelőre nem találtak, a hiányzó 46 tengerészt mind eltűntként tartják nyilván. A búvárok munkáját az erős vízáramlás akadályozza.

Az 1989-ben rendszerbe állított, 1200 tonnás Csonan (Cheonan) korvett rakétákkal és torpedókkal volt felfegyverezve, és rutinszerű járőrözést végzett a Sárga-tengeren, a Dél-Koreához tartozó Pengnjong-szigetnél, ahol korábban már voltak súlyos tengeri incidensek a két Korea között. A baleset azonban a szigettől délre, az észak-koreai vizektől távol történt. A fegyveres tengeri incidensről világgá röpített hírek hatására a tőzsdéken gyengült a dél-koreai von, és átmenetileg kissé süllyedt az amerikai tőzsdeindex is.

46 tengerészt mind eltűntként tartják nyilván, felbosszult rokonok válaszokat várnak
A mother of one of the 46 missing navy sailors shouts next to navy military policemen who were trying to stop media attending a briefing by Choi Won-il, captain of the sunken ship Cheonan, in Pyeongtaek south of Seoul March 27, 2010. The mother and other relatives of missing sailors were trying to bring in the media to the briefing but were prevented by the military. South Korea on Saturday all but ruled out the chance that North Korea was involved in the sinking of one of its navy vessels near their disputed border. Initial speculation that North Korea might have sunk the ship had spooked Wall Street on Friday. Share prices dipped partly on geopolitical concerns, and the won dropped against the dollar. REUTERS/Lee Jae-Won (SOUTH KOREA - Tags: CIVIL UNREST MILITARY DISASTER IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.