Lőszert küldünk az iraki terroristák ellen

Több mint 5 millió tölténnyel és aknalőszerekkel segítjük az iraki biztonsági erőket az Iszlám Állam elleni harcban.

Magyarország mint a NATO és az Európai Unió tagja hadfelszerelési anyagokat ad át térítésmentesen az iraki biztonsági erőknek a terroristák elleni harchoz – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-vel. A HM gondoskodik a hadfelszerelési anyagok összeállításáról - írta a minisztérium, hozzátéve: a Magyarország részéről felajánlott lőszerek valós támogatást jelentenek, a Magyar Honvédség harckészültségét pedig nem befolyásolják.

A közleményben kiemelték: az Iszlám Állam terrorszervezet térnyerése Irakban már a keresztény közösségeket és más kisebbségek létét fenyegeti. A szélsőséges szervezet előretörése aláássa a teljes régió biztonságát. A NATO és az EU tagállamai ezért segítséget nyújtanak Irak kormányának, valamint a Kurd Autonóm Régiónak Irak egysége, szuverenitása és területi integritása érdekében.

A Magyar Közlöny csütörtöki számában jelent meg az egyes állami tulajdonú ingóságok Iraki Köztársaság demokratikus kormányának történő térítésmentes átadásáról szóló kormányhatározat. Ennek mellékletében 15 sorban sorolták fel a honvédelmi tárca által átadandó tételeket. Ebben van a többi között több millió töltény, több ezer aknalőszer, páncéltörő- és ágyúlőszer is.

A teljes szállítmány a következő tételekből áll:

4 095 000 db. 7,62x39 mm. 43M normál, valamint fényjelzős töltény
1 698 000 db. 7,62x54R mm. 39M páncéltörő-gyújtó, fényjelzős, valamint belövő-gyújtó töltény

15 427 db. 82 mm. 37M világító aknalőszer
30 000 db. 14,5 mm. páncéltörő-gyújtó és páncéltörő-gyújtó-fényjelzős töltény
5 000 db. PG-7V kumulatív páncéltörő lőszer
31 db. 122 mm. tarack lőszer (különféle) +723 db lövedék
34 db. 152 mm. D-20 rádiózavaró lőszer CST
36 db. 82 mm. 37M av.repeszaknalőszer (gyújtó nélkül)
3 780 db. 82 mm. 37M aknagránát inert (hajító töltet nélkül)
138 db. 82 mm. 2K21 aut. av. repesz-kumulatív aknalőszer (gyújtó nélkül)
57 db. 82 mm. 2K21 aut. av. aknalőszer + M-6 gyújtó
190 db. 81 mm. repesz-kumulatív aknalőszer (gyújtó nélkül)
4 db. 125 mm. hk. ágyú lőszer (gyújtó nélkül)
2 db. 125 mm. hk. ágyú rep. romb. lőszer + V-429E gyújtó
3 db. 125 mm. hk. ágyú rep. romb. lőszer + VSZ-5 gyújtó

Iraki tank 125 mm-es ágyúval

Az Iszlám Állam június óta jelentős területeket vont ellenőrzése alá Irak szunniták lakta északi és nyugati részén, és ott, illetve a szíriai polgárháború alatt korábban hatalmába kerített területeken "kalifátust" kiáltott ki. Az utóbbi hetekben számos vallási kisebbség több tízezer tagját üldözték el lakhelyükről az IÁ harcosai, és az évek óta vallási erőszak sújtotta Irakban eddig viszonylag a béke és stabilitás szigetének számító autonóm kurd tartomány ellen is harcot indítottak.

Korábban Szijjártó Péter, a külügyi tárca parlamenti államtitkára az MTI-nek azt mondta, hogy a magyar kormány határozottan elítéli az észak-iraki keresztény közösség elleni esztelen erőszakos, a közösség megsemmisítésére irányuló szélsőséges akciókat. Közölte azt is, hogy a minisztérium egy segélyszállítmány összeállításáról is döntött, ennek a helyszínre juttatásában az Egyesült Államokkal működnek együtt.

Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter augusztus 10-én a Twitteren közölte, hogy a magyar kormány mintegy 70 ezer eurós sürgős humanitárius segélyt nyújt a keresztény közösségeknek és a kurdisztáni hatóságoknak. Hétfőn ugyanitt bejelentette, hogy a magyar humanitárius segélyszállítmány első része megérkezett az iraki Erbílbe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.