Lopott pénzen vett Renoirt a miniszter

A román törvényhozás felsőháza jóváhagyta szerdán Darius Valcov szociáldemokrata szenátor, volt pénzügyminiszter mentelmi jogának a felfüggesztését, így a korrupcióval gyanúsított honatya letartóztatható. Kilencvenezer dollárt, 1,3 millió lejt, három egy kilogrammos aranyrudat, valamint három nagy értékű festményt találtak a széfjében.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) eredetileg azzal vádolta a március 19-én leváltott egykori tárcavezetőt, hogy Slatina város polgármestereként kétmillió euró értékben fogadott el csúszópénzt, de időközben kiderült, hogy Valcov szenátorként, majd miniszterként is folytatta a törvénysértő cselekmények sorát. A DNA szerint a volt miniszter a pozíciójából adódóan a birtokába jutott információkat arra használta, hogy bizonyos cégeket – vélhetően strómanok által irányított saját vállalatait –előnyös helyzetbe hozza.

Ráadásul az ügyészek a napokban rábukkantak egy páncélszekrényre, amelyet ismerőseinél rejtegetett a politikus. A széfben 90 ezer dollárt, 1,3 millió lejt (mintegy 90 millió forint), három egy kilogrammos aranyrudat, valamint három nagy értékű festményt találtak.

A műalkotásokat közül kettőt két nagynevű francia alkotó szignált: Jean Cocteau és Auguste Renoir. Az utóbbi festményét, a Cornette de Saint Cyr aukciós ház honlapja szerint két éve vásárolták meg 114.963 euróért.

Ugyancsak szerdán a szenátus elutasította a Dan Sova szenátor, volt közlekedési miniszter letartóztatására vonatkozó kérelmet. Sova szintén a kormányzó Szociáldemokrata Párt szenátora. Őt többrendbeli hivatali visszaélésben való bűnrészességgel gyanúsítják, konkrétan azzal, hogy ügyvédi irodája révén 3,5 millió lejjel (240 millió forint) megkárosította az államot.

Az ügyészek azért kezdeményezték a letartóztatását, mert szerintük a politikus hamis dokumentumokkal próbálta elhárítani az ellene felhozott vádakat, sőt utasította irodája alkalmazottait, hogy semmisítsék meg a számítógépek merevlemezeit, így tüntessék el az árulkodó nyomokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.