Lőnek Észak-Koreából

Az észak-koreai tüzérség a hajózástilalmi övezetre nyitott tüzet szerdán, egy nappal azután, hogy Phenjan két ilyen körzetet jelölt ki a vitatott határon Dél-Koreával. A Yonhap dél-koreai hírügynökség jelentése szerint a déli erők ugyancsak sortűzzel válaszoltak.

Észak-koreai katonák a két Korea határát jelentő Jalu folyó partján
A North Korean soldier guards the banks of Yalu River near the North Korean town of Sinuiju, opposite the Chinese border city of Dandong, January 27, 2010. REUTERS/Jacky Chen (NORTH KOREA - Tags: MILITARY POLITICS)

A dél-koreai katonai forrásra hivatkozó jelentéseket a szöuli védelmi tárca egyelőre nem erősítette meg, az északi-koreai hadsereg vezérkara viszont néhány órával később igen. "Senki nem vitathatja el a Koreai Néphadsereg jogát arra, hogy előre eltervezett gyakorlatokat hajtson végre saját vizein. A néphadsereg ezután is végez ilyen lőgyakorlatokat, méghozzá ugyanazon a helyen" - olvasható a vezérkar közleményében, amelyet a KCNA hivatalos hírügynökség idézett.

Észak-Korea kedden két hajózástilalmi övezetet jelölt ki Dél-Koreával közös, vitatott nyugati tengeri határvidékén - közölték dél-koreai tisztviselők, akik szerint ez arra is utalhat, hogy Phenjan újabb rakétakísérletekre készül. A hajózástilalmi zónát - a phenjani közleménnyel ellentétesen - a tengeri határtól közvetlenül délre, vagyis dél-koreai vizeken jelölték ki, március 29-ig terjedő érvénnyel.

A két Korea között állandó feszültség forrása a vitatott tengeri határ, amelyet az ENSZ-parancsnokság jelölt ki az 1950-1953-as koreai háború végén. A kommunista ország nem ismeri el a háború után megállapított határt, azt állítja, hogy az ENSZ önkényesen jelölte ki azt. Phenjan szerint a határnak délebbre kellene húzódnia, s a vita 1999-ben és 2002-ben véres tengeri összecsapásokhoz vezetett. Legutóbb tavaly novemberben történt a tengeren súlyos incidens: észak- és dél-koreai hadihajók tűzpárbajt vívtak egymással, amelyben egy észak-koreai haditengerész meghalt, s többen megsebesültek. A két ország papíron még mindig hadiállapotban áll egymással, mert a háború csak fegyverszünettel és nem békeszerződéssel ért véget.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.