Londonig hallatszott a Viktátor, Viktátor!

A Financial Times beszámolója szerint a hétfő esti budapesti tüntetésen a vártnál sokkal többen, „mintegy harmincezren” vettek részt. A Daily Telegraph pedig arra emlékeztet, hogy az Európai Unión kívül több emberi jogi szervezet is aggodalmának adott hangot az új törvények rendelkezései miatt.

A globális napilap emlékeztet arra, hogy a magyar kormány legutóbbi lépései elleni demonstráció alig néhány órával követte a rendszerváltásban kiemelkedő szerepet vállalt tizenhárom korábbi ellenzéki személyiség (Haraszti Miklós, Rajk László, Kenedi János) által jegyzett, „A demokrácia hanyatlása, a diktatúra felemelkedése” címet viselő közlemény nyilvánosságra hozatalát. Az aláírók felszólítják az Európai Uniót, „ne tűrje tétlenül, amint Magyarországot egy idejétmúlt, provinciális zsarnok tartja túszul”, és lépjen fel a kormányfő ellen.

A FT jelentése emlékeztet az elmúlt év utolsó napjaiban elfogadott törvényekre, hozzátéve, hogy a január 1-jén életbe lépett új alaptörvény bírálói szerint a korábbi, a demokratikus átalakulás idején átdolgozott alkotmány tökéletesen alkalmas volt a demokratikus kormányzás fenntartására.

A Daily Telegraph a tüntetés hangulatát is érzékelteti, felidézve, hogy a tömeg jelszavakat kiabált, fütyült és plakátokat lengetett az Opera előtt, miközben Orbán Viktor és vendégei bent ünnepeltek. „Sokan Viktátornak nevezték a kormányfőt” – jegyzi meg a brit napilap. Többször is elhangzott a „Bóvli!” kiáltás, utalva Magyarország besorolásának lerontására.

A konzervatív újság idéz Majtényi László, egykori ombudsman beszédéből, melyben kifejtette, hogy a „miniszterelnök esküt tett az alkotmány megvédésére, ehelyett viszont lecserélte azt”. A legnagyobb példányszámú brit országos napilap tájékoztat arról, hogy az Európai Unión kívül több emberi jogi szervezet is aggodalmának adott hangot az új törvények rendelkezései miatt. A riport szerint a demonstráció békésen zajlott le, kivéve azt a rövid csetepatét, mely az ellen-tüntető néhány tucat szélsőjobboldali elem és néhány ellenzéki szimpatizáns  között tört ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.