A brutális gyilkosság elkövetői „háborút” hirdettek a britek ellen

Közel nyolc év után ismét komolyan aggódnak a londoniak a terrorizmus feléledése miatt. Sokakban máris a 7/7-ként emlegetett, ötvenkét ember életét követelő 2005. július 7-i metró- és autóbusz-robbantás rémét idézte a szerdai brutális gyilkosság.

A fényes nappal a kelet-londoni Woolwichban elkövetett gyilkosság rövid ideig véletlen autóbalesetnek tűnt. A John Wilson Streeten, a hagyományosan a Királyi Tüzérséghez kötődő Woolwich Barracks laktanya előtt egy kék Vauxhall autóban várakozó két fiatalember felhajtott a járdára és ott elütött egy férfit, akiről később kiderült: a brit hadseregben szolgáló katona.

A Nemzetvédelmi Minisztérium péntek késő délután hozta nyilvánosságra az ádozat személyazonosságát: Lee Rigby dobos volt,  aki a Királyi Lövészek második zászlóaljánál teljesített szolgálatot. Korábban Afganisztánban is megfordult az egységével. A manchesteri fiatalember mindössze 25 éves volt.

Az autóból kiugorva a bűnelkövetők Allahu Akbar felkiáltással a mozdulatlanul a földön fekvő – egyébként a háborús veteránokat támogató Help for Heroes jótékonysági alapítvány trikóját viselő – áldozatot különböző késekkel, többek között hosszú éles bozótvágó machetével, húsbárddal szabdalták össze. Szemtanúk szerint levágták a fejét. A véres, bizarr cselekedet tettesei, akik mindketten nigériai gyökerekkel rendelkeznek, a legnagyobb nyugalommal a helyszínen maradtak.

A fegyveres rendőrök tanúk szerint húsz, a Metropolitan Police adatai szerint „csak” tizennégy perccel későbbi megérkezéséig, amit biztonsági szakértők megengedhetetlenül hosszúnak neveztek, az egyik merénylő egy kétgyermekes anyának, a 48 éves Ingrid Loyau-Kennettnek fejtette ki indítékait. Az asszony higgadtan feltett kérdésére válaszolva tettét azzal magyarázta, hogy a katona „muzulmánokat gyilkolt meg, neki pedig elege van muzulmánok afganisztáni megsemmisítéséből”. Egy másik jelenlévő szerint az egyik merénylő arra hivatkozott, hogy „David Cameron és a brit kormány csapatokat küldött egy arab országba”. A dráma lefolyását okostelefonok rögzítették, felbecsülhetetlen értékű bizonyítékot szolgáltatva a nyomozáshoz. A bűnözők nekirontottak a gépkocsiból kiszállni készülő felfegyverzett rendőröknek, akik mindkettőjükre rálőttek, egyiküket súlyosan megsebesítve. A fiatal férfiakat két különböző kórházba szállították, ahol fegyveres őrök vigyáznak rájuk, várva, mikor hallgathatók ki. Egyikük, a keresztény hitről a muzulmánra áttért 28 éves Michael Adebolajo neve már nyilvánosságra került. Kormányzati körök azt is megerősítették, hogy mindkét gyilkos ismert volt a titkosszolgálat számára.

David Cameron szerdán az Európai Tanács brüsszeli ülésén vett részt, majd Párizsban próbált tárgyalásokat folytatni. A kormányfő nyomban „terrorista incidensnek” minősítette a woolwichi esetet, és félbeszakította látogatását (ugyanígy tett április 8-án, akkor Margaret Thatcher halála miatt). A nemzetbiztonsági válságok kezelésére életre hívott Cobra testület tanácskozását követően Cameron csütörtök délben nyilvános állásfoglalást olvasott fel, a parlament pünkösdi szünete miatt a Downing Street 10. előtt. A komor tory vezető „undorítónak” nevezte a mészárlást. Szenvedélyes nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a merénylők „meg akarták osztani az országot. Tudhatnák, hogy az ehhez hasonló esetek csak közelebb hozzák egymáshoz az embereket. Az ország teljes eltökéltségben lép fel az erőszakos szélsőségek és a terror ellen”. A kormány úgy döntött, hogy a „terroristák legyőzéséhez vezető legjobb út, ha folytatják a normális életet”. Ebben a szellemben nem változott a terrorista veszély eddigi, „jelentős” besorolása, és gyorsan elvetette a kormány azt a hirtelen ötletet is, hogy a hadsereg katonái ne viseljék az utcán egyenruhájukat.

A kormányfő tartózkodott elhamarkodott ítéletet mondani a woolwichi tragédiáról, így egyelőre az emberek sem tudják eldönteni, valóban egy szervezett „háború” kezdetéről, vagy magányos farkasok egyéni akciójáról van szó. A titkosszolgálatok hosszú ideje aggódnak, hogy szélsőségesek a szigetországban állnak bosszút katonákon az iraki és afganisztáni beavatkozás miatt. A rendőrségnek és az elhárításnak a közelmúltban több terrorista összeesküvést sikerült meghiúsítani, így lehetett attól tartani, hogy fanatikusok inkább alacsony technikai felkészültséget igénylő egyéni támadásokat indítanak.

Súlyosan és fenntartások nélkül elítélte a történteket a Nagy-Britanniai Muzulmánok Tanácsa is, mely szerint „semmilyen ok nem szentesít egy ilyen borzalmas gyilkosságot”. A szélsőjobboldali English Defence League ennek ellenére már szerda éjjel tüntetést szervezett muzulmán intézmények előtt Woolwichban, illetve Essex és Kent grófságokban. A muzulmánellenes vandálok mecseteket rongáltak meg, és összetűztek a rendőrökkel.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Drummer Lee Rigby, of the British Army's 2nd Battalion The Royal Regiment of Fusiliers, is seen in an undated photo released May 23, 2013. Rigby was killed May 22 in an attack by two men in Woolwich, southeast London, the Ministry of Defence said on
Drummer Lee Rigby, of the British Army's 2nd Battalion The Royal Regiment of Fusiliers, is seen in an undated photo released May 23, 2013. Rigby was killed May 22 in an attack by two men in Woolwich, southeast London, the Ministry of Defence said on Thursday. REUTERS/Ministry of Defence/Crown Copyright/Handout (BRITAIN - Tags: MILITARY OBITUARY CIVIL UNREST CRIME LAW) ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS PICTURE IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.