Londonban tanúskodna a Litvinyenko-gyilkosság gyanúsítottja

Andrej Lugovoj szerint a brit hatóságok azért nem hajlandók az együttműködésre vele, mert a gyilkosság szálai a brit államgépezethez vezetnek.

Andrej Lugovoj, a brit hatóságok által Alekszandr Litvinyenko volt orosz FSZB-ügynök 2006-ban történt londoni meggyilkolásával gyanúsított orosz üzletember, parlamenti képviselő kijelentette: kész elutazni a brit fővárosba, hogy rábírja  az ottani hatóságokat a nyomozás folytatására.

Lugovoj azt mondta: a brit nyomozó szervek semmilyen módon nem hajlandók vele és az ügy másik orosz gyanúsítottjával együttműködni, noha ezt a lehetőséget többször felajánlották nekik. Szerinte azért zárkóznak el, mert a nyomok a brit államgépezethez vezetnek.

Londoni utazása fejében az orosz képviselő azt kérte, hogy a brit ügyészség „tisztességesen viselkedjen”.

Lugovoj az Echo Moszkvi rádiónak előző nap nyilatkozva azt mondta, hogy Dmitrij Kovtun üzletember, a brit nyomozók egyik fő tanúja az ügyben ugyancsak kész Londonba utazni. A nyomozás időhúzó taktikájára Lugovoj példaként felhozta, hogy Kovtun feleségét csak a gyilkosság után két évvel hallgatták ki első ízben, noha Kovtunék londoni lakásán is találtak a gyilkosságnál használt mérgező anyagra utaló polónium-nyomokat.

A 2000-ben Londonba szökött, majd ott 2006-ban meggyilkolt orosz titkos ügynök, Alekszandr Litvinyenko brit sajtóértesülések szerint az MI6 brit titkosszolgálatnak dolgozott. Az orosz titkosszolgálat, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) volt ügynöke 2006. november 23-án halt meg, miután polónium-210-es izotóppal megmérgezték.
Lugovoj is azt állítja, hogy Litvinyenko az MI6 ügynöke volt, s tavaly tavasszal egy másik volt orosz ügynök, Vjacseszlav Zarko vallotta be, hogy Litvinyenko közvetítésével állt a brit hírszerzés szolgálatába.

Lugovoj, akit Londonban a Litvinyenko-gyikosságban való bűnrészességgel gyanúsítanak, maga is – hivatalos források szerint volt – titkos ügynök, de a decemberi duma-választások óta a Vlagyimir Zsirinovszkij vezette liberális-demokrata párt színeiben képviselő is. A brit hatóságok kérték kiadatását, de ezt az orosz alkotmányra hivatkozva Moszkva megtagadta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.