London szerint német kancellárnak nincs helye a brüsszeli csúcsvezetők között

Meglehetős megütközést váltott ki Berlinben, hogy a hétfőn Londonban sorra kerülő európai uniós „minicsúcsra” nem hívták meg Angela Merkel német kancellárt.

Értesülések szerint a holnapi találkozót Gordon Brown brit miniszterelnök kezdeményezte, de meghívót csak Nicolas Sarkozynek és José Manuel Barroso európai bizottsági elnöknek küldött, hogy előkészítsék a hét második felében tartandó csúcsot és egyeztessék elképzeléseiket a gazdasági-pénzügyi válságból kivezető út lehetőségeit illetően.

A kancellári hivatalban nehezteléssel vették tudomásul, hogy Angela Merkelnek nem érkezett meghívó. Berlini források szerint a magyarázat az, hogy nincs összhang Berlin, illetve Párizs és London elképzelései között, amennyiben Sarkozy és Brown úgy véli, hogy a németek késlekednek a konjunktúra élénkítését célzó lépésekkel.

A francia államfő az elmúlt hét második felében jelentette be 26 milliárd eurós, a beruházások, illetve a fogyasztás élénkítését célzó, 2010-ig megvalósítandó csomagját. Ezzel szemben a német kormány a közelmúltban ugyan egy 32 milliárdos, de hosszabb időre elnyújtott konjunktúraprogramot fogadott el, és a kancellár közölte, hogy pótlólagos intézkedésekről egyelőre nem lehet szó. Mindez egyébként Németországban is jelentős vitát váltott ki, a gazdasági élet számos vezetője szintén határozottabb lépéseket követelt.

Thomas Steg kormányszóvivő egy vasárnapi sajtónyilatkozatban   igyekezett kisebbíteni Merkel mellőzésének  jelentőségét, egyebek között azt hangoztatva, hogy a londoni találkozó nem a kancellár ellen irányul. Steg szerint Merkelt amúgy is előzetesen tájékoztatták a találkozóról.

Mindennél azonban nagyobb súllyal nyom a latban az, hogy a kormányszóvivő nyilatkozatában azt is megüzente a francia elnöknek és a brit kormányfőnek: az Európai Unió csúcsértekezletén bármilyen intézkedési csomagot csakis konszenzussal fogadhatnak el. Steg ugyan nem mondta ki, de a német sajtókommentárok rámutattak: az unión belüli egykori német-francia motor eddigi egyik legsúlyosabb válságát éli.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.