Lobbiznak a chicagói főkonzulátus megtartásáért

Az EU huszonhét tagállama közül csak Máltának nincsenek profi diplomatái az USA közép-nyugati részén. Az itteni magyarok attól tartanak: hazánk lesz a következő. Pedig Illinois állam mellett Ohio vagy Indiana is jelentős tőkekihelyező Közép-Európában.

Megmozdultak az amerikai magyarok a chicagói főkonzulátus bezárásának hírére. "A régió szervezetei bíznak abban, hogy a magyar kormány célja az ország hosszú távú, versenyképes működésének megteremtése és megalapozása, amelyhez szükségesnek tartják a világ egyik legfejlettebb és legtőkeerősebb régiójában való aktív magyar jelenlétet" - áll az USA közép-nyugati területe magyarságának a budapesti kormányhoz írott, és lapunkhoz is eljuttatott levelében.

Ebben szervezeteik azzal a kéréssel fordulnak a magyar kormányhoz: a gazdasági nehézségek ellenére tartsa fent külképviseleti jelenlétét az Egyesült Államok ezen részén, amely mindig is a magyar kivándorlás egyik fő célpontja volt.

A Foreign Policy folyóirat az ősszel a nyolcadik helyre tette Chicagót (az USA harmadik legnagyobb települését) a globális folyamatokban való részvételt mutató világváros-indexen - ezzel Szöul, Torontó, sőt Washington, Brüsszel és Peking elé. A kevesebb mint két éve, 2007 októberében megnyílt magyar főkonzulátus illetékességi körzetébe tizenöt szövetségi állam tartozik, és mintegy félmillió itteni magyarnak jelenti a fő kapcsolódási pontot az anyaországhoz. Külgazdasági képviselet is kiegészíti, amely - kis megszakítással - 1979 óta működik.

A mostani esetleges felszámolásnak, amelynek lehetősége az Országgyűlés külügyi bizottságának keddi ülésén is szóba került, mindkét fő profil áldozatul eshet. Az egyik kérdés: lehet-e mindezzel érdemben takarékoskodni? - Tudomásom szerint az iroda tízéves szerződést kötött, amit ki kell majd fizetni. Mit spórolnak meg akkor? - veti fel Harmath István, a levél egyik aláírója, lapunknak küldött email-jében.

Dr. Mezei István főkonzul, aki eddig semmilyen tájékoztatást nem kapott a bezárás tervéről, megerősítette: az építési költségeket meg kellene téríteni a magyar államnak, ha felszámolná a képviseletet.

Ebben az esetben a nyugati és a keleti part között nem maradna profi magyar diplomata (azaz nem tiszteletbeli konzul). - Mintegy 1500 ügyünk volt az elmúlt másfél évben. Csak Chicagóban 60 ezer magyar él, Cleveland környékén a többszöröse. Az új útlevélszabályok ráadásul személyes megjelenést igényelnek, így nem mindegy, hogy Washingtonba, New York-ba, Los Angeles-be kell-e az időseknek elutazniuk.

A közép-európai tőkekihelyezésnél, amely a gazdasági válság csillapodtával remélhetőleg helyreáll, látni kell: a keleti part mellett ez a térség viszi a prímet. Innen jött a Matáv privatizáló cége, itt, Illinois államban van a Motorola, a McDonald's központja. A huszonhét EU-tagállam közül csak Máltának nincsenek itt profi diplomatái - mondja Mezei István, aki - a helyi alkalmazottakat, így Martin-Kovács Miklós külgazdasági képviselőt nem számítva - mindössze kétfős magyarországi kiküldött-csapatot vezet.

Továbbra sem nevezte meg budapesti nagykövetjelöltjét a Fehér Ház, noha - az Obama-elnökség óta az eddigi első nagyobb hullámban - most tizenkét leendő misszióvezetőt jelentett be. A felük Európába készül. Érdekesség, hogy Madeleine Albright volt külügyminiszternek felajánlották a párizsi nagyköveti posztot, de nem fogadta el.Értesülésünk szerint az elmúlt hetekben megnőtt az eshetősége annak, hogy Budapestre nem karrierdiplomatát, hanem - az elmúlt másfél évtizedben megszokott módon - ismét politikai kinevezettet küldenek, a kezdeményezés jogkörét ugyanis a Fehér Ház magához vonta a külügyminisztériumtól.

Dr. Mezei István főkonzul
Dr. Mezei István főkonzul
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.