Litvinyenko dolgozott a briteknek is?

Az MI6-nek dolgozott Alekszander Litvinyenko, amikor 2006 novemberében megmérgezték – állítja az orosz ügynök özvegyének ügyvédje.

Az ügyvéd, Ben Emmerson szerint Litvinyenko állítólag spanyol titkosügynökökkel is együtt dolgozott, egy, az orosz maffiával kapcsolatos ügyön. Mind a brit, mind a spanyol szolgálatok utaltak neki pénzt a feleségével közösen vezetett bankszámlájára. Litvinyenko 2006. november 26-án halt meg, nem sokkal azután, hogy két KGB-s kapcsolatával találkozott. Spanyolországba kellett volna utaznia, de erre már nem került sor. A két KGB-s férfit, Andrej Lugovojt és Dmitrij Kovtunt London szeretné kihallgatni, ám Moszkva azóta sem adta ki őket. A vád szerint polóniummal megmérgezték Litvinyenkót.

Litvinyenko egy londoni kórházban nem sokkal a halála előtt. Az özvegy szerint a britek megvédhették volna
Londoni kórházban a 2006-ban megmérgezett Litvinyenko

A brit hatóságok szerint egyébként egyértelmű, hogy a gyilkosság mögött az oroszok álltak. A Litvinyenko-ügy bírósági meghallgatása jövőre kezdődik, Moszkva már jelezte, hogy ebben aktívan részt venne, például úgy is, hogy kérdéseket intézne a meghívott tanúkhoz.

Emmerson szerint az özvegy, Marina Litvinenko és a védelem választ vár arra is, hogy az MI6-et nem terheli-e mulasztás, amiért nem védte meg egy ügynökét, akit közvetlen életveszély fenyegetett. A brit belügyminisztérium részéről Neil Garnham sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta, hogy Litvinyenko a britek alkalmazásában állt volna.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.