Litvániában tilos a homoszexualitás "reklámozása"

Törvényben tiltotta be a litván parlament kedden a homoszexuális, biszexuális és poligám kapcsolatok bármiféle "reklámozását" a balti köztársaságban.

A 141 tagú seimas 77 képviselő támogató szavazatával fogadta el a tiltó rendelkezéseket tartalmazó, hivatalos nevén a kiskorúak védelméről szóló törvényt.

A jogszabály megtiltja a homoszexuális, biszexuális és poligám kapcsolatokra vonatkozó bármiféle olyan információ közzétételét, amely ártalmas a kiskorúak lelki egészségére, lelki, szellemi és erkölcsi fejlődésére. A törvény mindazonáltal nem irányoz elő konkrét büntetést a tilalom megszegőire.

Vladimir Simonko, a litván homoszexuálisok vezetője elítélte, a homofóbia litvániai intézményesítésének minősítette a törvény elfogadását. Bejelentette, hogy a litván melegek Valdas Adamkus államfőhöz fordulnak majd annak érdekében, hogy ne írja alá a jogszabályt.

Korábban számos nemzetközi tömörülés, köztük az Amnesty International jogvédő szervezet felháborodását hangoztatta a törvény tervezete miatt.

A litván főváros, Vilnius és Kaunas város önkormányzata tavaly és tavalyelőtt megtiltotta, hogy áthaladjon a két településen az úgynevezett "toleranciakamion". Az Európai Bizottság által szervezett kampánnyal a hátrányos megkülönböztetés - közte a nemi irányultság miatti megkülönböztetés - ellen kívántak tiltakozni.

Litvánia, Lettország és Észtország homoszexuális szervezetei évente rotációs alapon melegfelvonulást rendeznek a három balti országban. Idén a lett főváros, Riga adott otthont a rendezvénynek, jövőre pedig Vilniusban tervezik megrendezni.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.