Litvániában folytatódnak a balti tüntetések

Litván rendőrök könnygáz, kutyák és gumilövedékek bevetésével szorították vissza pénteken Vilniusban a kormány gazdaságpolitikája ellen tüntető tömeget a parlament épületétől. Az elmúlt hétben Lettországban és Bulgáriában is durva tüntetések voltak hasonló okokból.

Litván rendőrök könnygáz, kutyák és gumilövedékek bevetésével szorították vissza pénteken Vilniusban a kormány gazdaságpolitikája ellen tüntető tömeget a vilniusi parlamenttől. Péntek este a munkaidő végeztével újabb tüntetők csatlakoztak a törvényhozás épületénél tiltakozókhoz.

A hatóságok előzőleg engedélyezték ugyan a tiltakozó akciót, de amikor a résztvevők közül többen előbb hógolyókat és tojásokat hajigáltak az épületének ablakaira, majd köveket és palackokat, a rendőrség megkezdte a mintegy hétezer fős tömeg oszlatását. Néhány tüntetőnek sikerült áttörnie a rendőrkordonon és bejutnia a parlament épületének előcsarnokába, ott azonban az épület őrsége legyűrte őket.

A tiltakozó akció során 11 ember sérült meg. A vilniusi mentőszolgálat adatai szerint az egyik sérültet lőtt fejsebbel szállították be hozzájuk, többen a rendőrség gumilövedékeitől sérültek meg.

Az szétszéledő tüntetők egyes csoportjai a kormány székháza elé vonultak, de a kormányépület előtti tüntetés békésen zajlott le. A megmozdulást több szakszervezet kezdeményezte. A litván szakszervezetek szövetségének vezetői hangsúlyozzák, hogy nem akarják megdönteni a kormányt, de tűrhetetlennek tartják, hogy "a kormány a legszegényebb rétegekre akarja hárítani a gazdasági nehézségek zömét".

Az októberi választások óta hivatalában lévő jobbközép kormány megemelte az adókat és csökkentette a szociális kiadásokat arra hivatkozva, hogy a gazdasági válság leapasztotta a költségvetés bevételeit. Andrius Kubilius miniszterelnök azt mondta pénteken újságíróknak, hogy a kormány kész tárgyalni a szakszervezetekkel.

Egy másik balti államban, Lettországban zavargásba torkollott kedden egy kormányellenes tüntetés. Bulgáriában is voltak kormányellenes tüntetések a héten.

People gather during a protest in front of Lithuania's Parliament in Vilnius January 16, 2009.
People gather during a protest in front of Lithuania's Parliament in Vilnius January 16, 2009.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.