Litvánia hazahívja örményeket támogató budapesti nagykövetét

Litvánia hazahívja budapesti és bakui nagykövetét, miután botrányt okozott több, kiszivárgott telefonbeszélgetésük. Akár az orosz titkosszolgálat is lehallgathatta őket.

Litvánia hazahívja budapesti és bakui nagykövetét. Vilniusi közlés szerint Arunas Zurauskas és Renatas Juska szeptember 30-ától távozik állomáshelyéről, miután botrányt okozott több, kiszivárgott telefonbeszélgetésük. A hívások, amelyekről egyelőre nem tudni, hogy valódiak-e vagy hamisítványok, még júliusban kerültek fel a YouTube videomegosztó portálra. A hírek szerint ezekben a két diplomata viccelődő és bíráló megjegyzéseket tett az állam- és a kormányfőre, gúnyosan beszélt például arról, hogy Dalia Grybauskaite elnök asszony hivatalos utazásaihoz fapados légi járatokat használ. De tréfálkoztak az állomáshelyükként szolgáló országokkal, Azerbajdzsánnal és Magyarországgal is.

Az ügy egyik legkényesebb vonatkozása, hogy ki tudta lehallgatni a nagykövetek telefonjait. Erre utalt Linkevicius külügyminiszter is, aki az MTI által idézett nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a történtekből le kell vonni a megfelelő következtetéseket az érzékeny témák körültekintő megvitatásának, illetve a kommunikációs eszközök biztonságosabbá tételének területén. Akad olyan feltételezés, hogy akár az orosz titkosszolgálat keze is lehet az ügyben. Litvánia szerepe ugyanis most megnőtt, hiszen ebben a félévben a balti ország adja az Európai Unió soros elnökségét, és a közeljövőben egy sor fontos uniós tanácskozás helyszíne lesz.

A budapesti képviselet vezetője, Ranatas Juska egy másik, állítólag a litván külügyminisztérium keleti szomszédsággal foglalkozó főosztályának helyettes vezetőjével, Zenonas Kumitaytisszal folytatott telefonbeszélgetésében egyebek közt azt mondta, hogy Örményország és Azerbajdzsán konfliktusában ő az örményeket támogatja, mert „szintén keresztények, és sújtotta őket a sztálini rezsim, amely megváltoztatta az ország területét, csakúgy, mint Litvániáét”.

Az ügy nyomán Azerbajdzsán vilniusi nagykövete nyilatkozatot adott ki, amelyben „Azerbajdzsán és Litvánia elleni új provokatív akciónak” minősíti a történteket. Szerinte a konfliktus vallási alapú megközelítése a középkort idézi, és ilyen beszélgetés lehetetlen két magas rangú diplomata között. Az ügy miatt nemrég 38 magyar értelmiségi levelet intézett Németh Zsolthoz, a magyar Külügyminisztérium államtitkárához, és abban - azeri internetes hírportálokon közzétett értesülések szerint - a litván nagykövet akkreditációjának visszavonását sürgette.

A Népszabadság a Külügyminisztériumtól úgy értesült, hogy az ügyben a szokásos diplomáciai csatornákon zajlott konzultáció a magyar és a litván külügyminisztérium illetékesei között, de budapesti megítélés szerint a kérdésnek nincsen közvetlen magyar vonatkozása.

A litván külügyminisztériumban vizsgálat indult, és a tárca vezetője, Linas Linkevicius úgy nyilatkozott, hogy a két magas beosztású diplomata elveszítette az ország vezetőinek bizalmát, ezért haza kell térniük. A vilniusi parlament külügyi bizottsága nem támogatta ugyan a visszahívásukat, de a kormány kitartott emellett a szándéka mellett, amelyet az államfő is támogatott. A bakui nagykövet a történtek után beadta lemondását, a 2009 óta Budapesten szolgáló Juska azonban nem, igaz, a hírek szerint hamarosan amúgy is lejárna megbízatása.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.