Litvánia mosakodhat a CIA miatt

A balti ország ellen egy terrorizmus gyanúja miatt világszerte ide-oda szállított és megkínzott férfi ügyvédei emeltek panaszt a strasbourgi emberjogi bíróságon. Vilnius korábban elismerte, hogy segített az Egyesült Államoknak titkos börtönök kialakításában, ahol a hírhedt terroristajáratokon szállítottakat hallgatták ki. Egy amerikai cég majdnem egymillió dollárt fizetett egy titkos börtönné alakított fővárosi épületért.

Hiába szól minden bizonyíték a vád mellett, Litvánia a homokba dugja a fejét – hangoztatják annak a férfinak az ügyvédei, akik a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán indítottak pert a balti ország ellen. Vilniust azzal gyanúsítják, hogy megsértette a vonatkozó emberi jogi konvenciókat, amikor hathatós segítséget nyújtott az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) titkos börtönök és kínzóközpontok létrehozásában, amelyekben a terrorizmus gyanúja miatt elfogott személyeket hallgatták ki világszerte.

Litvánia azt már korábban elismerte, hogy titkosszolgálata, az SSD két titkos börtön kialakításában is együttműködött a CIA-vel. Az egyik egy Vilniustól 12 kilométerre lévő lovardában, a másik egy fővárosi vendégházban működött. Ha működött egyáltalán, arra ugyanis még egy parlamenti vizsgálóbizottság sem tudott fényt deríteni, hogy a két épületben megfordultak-e gyanúsítottak. Lengyelország és Macedónia után egyébként Litvánia a harmadik olyan állam, amely ellen Strasbourgban emelnek panaszt az egykori áldozatok.

Zubajdah jogi képviselői szerint a balti ország többször is emberi jogi konvenciókat sértett: először, amikor hagyta, hogy a CIA "terroristajárata" leszálljon, másodszor pedig akkor, amikor hagyta, hogy a férfit fogva tartsák egyik börtönében. Washington nagyon jól tudta, mit akar: a lovarda épületét 2004-ben, fél évvel a litván NATO-csatlakozás előtt vette meg egy azóta megszűnt delaware-i cég, az Elite LLC 835 ezer dollárért (mai árfolyamon 179 millió Ft). Az épületnek ráadásul a közelébe se engedtek litvánokat; az átépítést külföldi munkások végezték, aki pedig litvánként ment oda az építkezésre, hátha talál munkát, azt amerikai biztonsági őrök küldték el.

A távoltartás ellenére nehezen képzelhető el, hogy kormányzati jóváhagyás nélkül épülhetett volna börtön Vilniusban – mondta Helen Duffy, a londoni INTERIGHTS nemzetközi jogvédő központ tanácsadója a The Guardiannek. Litvánia hivatalosan egyelőre nem reagált a strasbourgi feljelentés hírére. Zubajdah a repülőtéri dokumentumok szerint egyébként 2005 februárjában Marokkóból került Litvániába. Itt állítólag tizenkét hónapon át őrizték és hallgatták ki, majd Afganisztánba vitték. A férfi korábban Guantánamót és Thaiföldet is megjárta: a délkelet-ázsiai országban egy hónap alatt nyolcvanháromszor vetették alá a hírhedt vízbefojtásos kínzásnak.

Megfigyelők szerint a Strasbourgban megvádolt országok padjára nemsokára Románia is leülhet. Az amerikai sajtó évek óta cikkezik arról, hogy a CIA Bukarest központjában is fenntartott egy titkos börtönt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.