Listacsata előtt áll Washington és Moszkva

Ma este derül ki, mennyi orosz kerül fel az amerikaiak tiltólistájára. A Magnyitszkij-listára válaszul Moszkva elkészítette a maga névsorát azokról az amerikaiakról, akiket nem enged Oroszország területére.

Lehetetlen küldetéssel bízta meg a Fehér Ház Thomas Donilont. Az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadójának hétfőn úgy kell Moszkvában átadnia Barack Obama részletes üzenetét a két ország kapcsolatának javításáról, hogy előtte három nappal az amerikai külügyminisztérium nyilvánosságra hozza a Moszkvát hosszú ideje hergelő Magnyitszkij-listát. A dokumentum azoknak az orosz diplomatáknak, ügyészeknek, orvosoknak, rendőröknek a nevét tartalmazza, akik Washington szerint felelősök Szergej Magnyitszkij haláláért.

A 37 éves Magnyitszkij a Firestone Duncan brit tanácsadó cég munkatársaként kezelte a Hermitage Capital Management brit befektetési társaság auditálását. A cég orosz érdekeltségeivel szemben adócsalás vádjával eljárás indult 2007-ben, Magnyitszkij azonban azt állította, hogy bizonyítékai vannak arra, hogy a cégek korábban lefoglalt papírjaival és pecsétjeivel éltek vissza a rendőrséggel kapcsolatban álló személyek, akik ilyen módon 2004 és 2007 között 5,4 milliárd rubel – akkoriban mintegy 200 millió dollár – költségvetési pénzt szereztek meg. (Az érintett időszakban a Szövetségi Adóhatóság (FNSZ) vezetője Anatolij Szergyukov volt, aki ezután idén novemberig védelmi miniszter volt, ám több ingatlanpanama-gyanús ügy miatt leváltották, igaz hivatalosan nem indult ellene eljárás.) Magnyitszkij vádjainak elhangzása után a rendőrség őrizetbe vette a férfit, aki egyéves fogsága után, a letartóztatás idején szerzett betegségben, az orvosi segítség elmaradása miatt elhunyt.

Moszkva már jelezte: a lista kihirdetése után saját névsora is készen áll, amelyen az a 71-104 amerikai állampolgár lesz, akiktől Moszkva megtagadja a jövőben a beutazást. A Kommerszant napilap szerint az orosz lista hossza attól függ, mennyi nevet tartalmaz az amerikai dokumentum. Igaz, korántsem biztos, hogy Washington a teljes névsort nyilvánosságra hozza. A titkosításra a törvény lehetőséget ad, így lehet, hogy ismertté csupán 15 név válik. (A listán lévők nemcsak hogy nem utazhatnak majd be az Egyesült Államokba, de nekik és családtagjaiknak is megtiltják, hogy számlát vezessenek az országban.)

Tekintettel arra, hogy az amerikai törvényhozás által múlt év végén jóváhagyott – és Obama által aláírt – törvény alapján már megszületett lista eddig is milyen vitákat szült Moszkva és Washington között, valószínűnek tűnik, hogy a viszony tovább fog romlani a hétvégétől. Ennélfogva Donilon útja eleve reménytelennek látszik, hiába is hangoztatja a tavaly újraválasztott Obama az első ciklusban meghirdetett "újratöltést" – az orosz-amerikai viszony javítását célzó politikáját. Már csak azért is, mert a Magnyitszkij-lista kezdeményezői között demokraták éppúgy voltak, mint republikánusok. James McGovern demokrata szenátor 280 nevet javasolt a listára, köztük az orosz Nyomozati Hatóság vezetőjét, Alekszandr Basztrikint és a legfőbb ügyészt, Jurij Csajkát, a Központi Választási Bizottságot vezető Vlagyimir Csurovot, a milliárdos felsőházi képviselőt, Szulejman Kerimovot, a Csecsenföldet vezető Ramzan Kadirovot, valamit bírókat, ügyészeket, akik ellenzéki tüntetések ügyében jártak el.

– Bármiféle lista megjelenése negatívan hat a két ország viszonyára – közölte pénteken az orosz elnök szóvivője. Dmitrij Peszkov azonban hozzátette, a párbeszéd nem szűnik meg, hiszen sok megtárgyalandó téma van. (Elég csak a Szíriával kapcsolatos ellentétekre, az Észak-Korea körül kialakult – alapvetően hasonlóan értékelt – helyzetre gondolni, vagy a Moszkvában különösen nagy ellenérzést keltett, Kelet-Európába telepítendő amerikai rakétavédelmi rendszerre, amely Washington szerint egy Iránból induló esetleges rakétatámadás ellen nyújtana védelmet, ám a Kreml szerint valójában Oroszország sakkban tartását szolgálja, felborítva a nukleáris egyensúlyt.)

Donilon hivatalosan orosz kollégájával, Nyikolaj Patrusevvel, az orosz nemzetbiztonsági tanács fejével találkozik, de Peszkov szerint nem kizárt, hogy a megbeszéléseken Putyin is megjelenik.

Donilon feladata lesz az is, hogy előkészítse Obama és Putyin találkozóját, amely legközelebb a G8 Észak-Írországban tartandó, júniusi rendezvényén esedékes.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.