Lincoln-idézettel búcsúzott Obama szenátori posztjától

Barack Obama megválasztott amerikai elnök vasárnap lemondott Illinois állam washingtoni szenátori posztjáról, amelyet négy évig töltött be; a szövetségi állam vezető lapjaiban közzétett nyílt levelében saját útját Abraham Lincolnéhoz hasonlította.

"Ma befejezek egy utat és egy másikba kezdek" - fogalmazott üzenetében, amelyben arról tájékoztatott, hogy az elnöki tisztség miatt lemond a szenátorságról. A Hawaii születésű politikus, aki az Egyesült Államok első fekete bőrű elnöke lesz, felidézte: fiatalemberként két évtizede érkezett a szövetségi államba, hogy kivegye részét Amerika jobb jövőjének építéséből.

"Chicago déli felében olyan családokkal dolgoztam, amelyek elvesztették állásukat és reményüket, amikor bezárt a helyi acélüzem; nem volt könnyű, de lassan újjáépítettük azokat a negyedeket, háztömbről háztömbre, és ennek során a legjobb oktatást kaptam" - fogalmazott. Obama politikai karrierje 1995-ben kezdődött, amikor bekerült Illinois állam törvényhozásának szenátusába.

Vasárnap közzétett levelében hangsúlyozta, hogy a washingtoni Fehér Házban sem fogja elfelejteni azokat a farmereket, tanárokat, üzletembereket és munkásokat, akikkel Amerika szívében találkozott. Mellettük tanulta meg, "hogyan lehet valakivel egyet nem érteni annak megsértése nélkül, kompromisszumot keresni azoknak az elveknek a feladása nélkül, amelyekben nem lehet kompromisszumot kötni és mindig a legjobbat feltételezni az emberekről a legrosszabb helyett".

"A nemzetet ma több és nehezebb kihívás éri, mint amikor először Chicagóba érkeztem, de nincs kétségem afelől, hogy le tudjuk küzdeni azokat" - írta Obama, utalva arra, hogy Illionis államban megismerte "az egység és akarat szellemét, amely átvezethet bennünket a legnehezebb időkön".

Barack Obama végül a legnagyobb amerikai elnökök közé sorolt és egyik példaképének tekintett Abraham Lincolnt idézte, aki szintén Illinois állam törvényhozásából került Washingtonba. "Örök hálával tartozom ennek a helynek és az itt lakók kedvességének" - mondta egykor Lincoln. Ehhez Obama hozzáfűzte: "Én ma ugyanígy érzek, és mint Lincoln, én is kérem támogatásukat és imáikat". Mint írta, hisz "az amerikai eszme" tartós erejében és abban, hogy változás köszönt az országra.

Barack Obama szenátor elbúcsúzott
Barack Obama szenátor elbúcsúzott
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.