Lima menedékjogot adott Chávez vetélytársának

Törvénytelenül gazdagodott meg Hugo Chávez államfő korábbi kihívója szerint - legalábbis Venezuela szerint. A most Peruban politikai menedékjogot kapott Manuel Antonio Rosales Guerrero azt mondja, Chávez rezsimje elől menekült.

Venezuela visszahívta perui nagykövetét, tiltakozva amiatt, hogy Lima politikai menedékjogot adott a venezuelai ellenzék egyik nemzetközileg körözött vezetőjének. A venezuelai külügyminisztérium - helyi idő szerint - hétfőn közölte, hogy a perui hatóságoknak a menedékjog odaítélése helyett le kellett volna tartóztatniuk, és Caracasnak ki kellett volna adniuk Manuel Antonio Rosales Guerrerót. A perui hatóságok döntésükkel gúnyt űztek a nemzetközi jogból.

A történtek miatt Caracas visszahívja limai nagykövetét, és felülvizsgálja Limával fenntartott diplomáciai kapcsolatait - áll a közleményben. A perui kormány hétfőn döntött úgy, hogy politikai menedékjogot ad Guerrerónak, aki vetélytársa volt Hugo Chávez államfőnek a 2006-os választáson. Az ellenzéki vezető ellen büntetőeljárás indult hazájában amiatt, hogy törvénybe ütköző módon gyarapította vagyonát 2002 és 2004 között, amikor tartományi kormányzó volt. Venezuela - illetve a caracasi kormány kérésére az Interpol is - körözést adott ki ellene, de a politikus már április elején Peruba menekült, és menedékjogot kért arra hivatkozva, hogy Chávez "totalitárius rezsimje" politikai hajszát folytat ellene. 

Peru a múltban több venezuelainak adott menedékjogot, közöttük egy szakszervezeti vezetőnek is, aki központi szerepet játszott azokban az erőfeszítésekben, hogy Chávezt eltávolítsák a hatalomból, és amelyek 2002-ben kérészéletű államcsínyhez vezettek. Ezt megelőzően viszont Lima olyan venezuelaiakat fogadott be, akik segítették Chávezt 1992-ben, hogy erőszakkal kerüljön a hatalomba, évekkel elnökké választása előtt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.