Valóban likvidáltak egy al-Kaida parancsnokot Maliban

A DNS-tesztek alapján biztosra vehető, hogy februárban az al-Kaida egyik parancsnokát, Abu Zeidet ölték meg a katonák Maliban – jelentette be szombaton Franciaország.

Biztosra vehető, hogy Abdelhamid Abou Zeid meghalt a francia hadsereg támadásában, amelyet az Ifoghas-hegységben bujkáló iszlamisták ellen indítottak Észak-Maliban, február végén. Az Elysée-palota közleménye szerint a parancsnok likvidálása fontos lépés a Száhel-övezetben tevékenykedő terroristák elleni harcban – írja a Le Monde.

Abu Zeid volt ez egyik magas rangú tagja a terrorszervezet észak-afrikai ágának, az Iszlám Maghreb al-Kaidájának (AQIM). Állítólag ő volt az értelmi szerzője annak az akciónak, melynek során 2010 szeptemberében a terroristák elrabolták a francia Areva és Satom vállalatok hét alkalmazottját - öt francia, egy togói és egy madagaszkári állampolgárt - Niger északi részén. Az Adrar des Ifoghas elzárt, nehezen megközelíthető hegyei között alakította ki logisztikai bázisát és kiképző táborait. Az utóbbi hetekben több tucat harcosát megölték a francia csapatok.

A franciák és az oldalukon harcoló csádiak már korábban is közölték, hogy megölték a terroristát, de eddig nem tudták bizonyítani. Az Algériától kikért DNS-mintákkal összehasonlítva azonban most már biztosra mondható Abou Zeid halála. Korábban az a hír is elterjedt, hogy a Maliban harcoló csapatok egy másik magas rangú harcost, Mohtar Belmohtart is megölték, de egyelőre ezt még nem erősítették meg.

A tuaregek tavaly márciusban foglalták el az ország északi részét, és kikiáltották független államukat. Kezdetben együttműködtek az iszlamistákkal, akik azonban hamarosan átvették az irányítást, és be akarták vezetni a területen az iszlám jogrendet, a saríát. Franciaország idén januárban avatkozott be az egykori gyarmatán folyó konfliktusba, amikor az iszlamisták már a fővárost, Bamakót fenyegették. A franciáknak a mali hadsereggel együtt sikerült visszafoglalniuk a városokat, most csádi és más afrikai katonákkal az elmenekült szélsőségeseket üldözik. Leginkább attól tartanak, hogy Mali a nyugati országokat is célba vevő terroristák búvóhelye lehet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.