Likvidálták a pakisztáni tálibok vezérét

Hakimullah Mehszúddal egy amerikai drón végzett. Most először úgy tűnik, igaz a hír.

Pénteken amerikai dróncsapás végzett Hakimullah Mehszúddal, a pakisztáni tálibok vezérével – írta tálib forrásokra hivatkozva a BBC. Mehszúd egy kocsiban ült, amikor a pilóta nélküli repülőgép célba vette és négy rakétát lőtt ki rá Észak-Vazirisztán tartományban. Vele együtt négy másik iszlamista szélsőséges is életét vesztette. Mehszúdnak korábban már többször is keltették a halálhírét, de ez az első alkalom, hogy a tálibok is megerősítik, a vezérüket megölték.

Mehszúd harmincévesen, 2009-ben lett a szélsőséges iszlamista mozgalom pakisztáni ágának az első embere, nem sokkal azután, hogy az elődjével szintén amerikai drón végzett. Ötmillió dolláros vérdíj volt kitűzve a fejére. A pakisztáni kormány egyébként éppen ma tett bejelentést arról, hogy küldöttséget meneszt Észak-Vazirisztánba béketárgyalásokat kezdeni a tálibokkal.

Ami a Pakisztánban végrehajtott amerikai dróncsapásokat illeti, azoknak csütörtöki bejelentések szerint a kezdet, vagyis 2008 óta 67 civil halálos áldozatuk volt – megközelítőleg sem annyi, mint korábban gondolták. Iszlámábád hivatalos álláspontja szerint az amerikai pilóta nélküli repülőgépek jelenléte a szuverenitását sértő dolog, de amint a Washington Post nemrég Navaz Sarif miniszterelnök amerikai látogatásához időzítve írta, a nyilvánosság előtti tiltakozás ellenére a pakisztániak csendestársak, és tudják, hogy a drónok mikor, hol és kiket támadnak, hiszen az amerikaiak erről rendszerint előre értesítik őket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.