Likvidálták a Hezbollah egyik vezérét

Haszan Lakkisszal Hadatban, a saját háza előtt végeztek. A síita radikálisok Izraelt vádolják.

Szerdán megölték a libanoni síita szervezet, a Hezbollah egyik vezetőjét. A Hezbollah csatornája, az al-Manar televízió jelentése szerint Haszan Lakkisszal a Bejrúttól hét kilométerre fekvő Hadatban, a saját háza előtt végeztek, amikor éjfél után a munkából hazaért. Kórházba vitték, de már nem tudták megmenteni az életét. Libanoni biztonsági tisztségviselők szerint Lakkiszt lesből lelőtték, mielőtt kiszállt volna a kocsijából. Nem ez volt az első gyilkossági kísérlet ellene.

Ahogy rutinból mindig, a síita szélsőségesek Izraelt vádolják Lakkisz meggyilkolásával, annak ellenére, hogy Libanonban mostanában egyre több a felekezetközi villongás a síiták és a szunniták között a szomszéd Szíriában zajló polgárháború miatt. A Hezbollah nyíltan Bassár el-Aszad elnök alavita rezsimje mögött áll, amelyet harcoló egységekkel is támogat a többnyire szunnita felkelőkkel szemben.

Jigal Palmor izraeli külügyi szóvivő cáfolta, hogy a zsidó államnak köze lenne a Lakkisz elleni merénylethez, amelyet egyébként egy nappal azután követtek el, hogy a Hezbollah vezetője, Haszan Naszrallah sejk kijelentette, Szaúd-Arábiát sejti az Irán bejrúti nagykövetsége ellen a közelmúltban végrehajtott merénylet mögött. Katar mellett Szaúd-Arábia a szír felkelők másik fő anyagi támogatója.

A Hezbollah közlése szerint Lakkisz az egész életét a síita szélsőségesek ügyének szentelte. Fia 2006-ban, az Izraellel vívott egy hónapos háborúban halt meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.