Liebermant felmentették a vádak alól

A volt izraeli külügyminiszter azonnal visszatérhet a politikába.

Szerdán egy jeruzsálemi bíróság felmentette a csalás és a hitszegés vádja alól Avigdor Lieberman volt izraeli külügyminisztert. Liebermannak azért kellett a törvény elé állnia, mert a gyanú szerint elősegítette országa korábbi minszki nagykövetének hivatali karrierjét, így hálálva meg, hogy a diplomata olyan dokumentumokat adott át neki, amelyek az ellene korrupció miatt folytatott korábbi vizsgálatról szóltak. A nyomozás azt firtatta, valóban kapott-e Lieberman sékelmilliókat Michael Chernoy orosz-amerikai-izraeli milliárdostól, és két másik üzletembertől, Martin Schlafftól és Daniel Gittensteintől 2001 és 2008 között. Lieberman ekkor még a jelenleg kormányzó Likud képviselője és minisztere volt. Két évre, 2004–2006 között kiszállt a politikából, és visszatérésekor azt állította, hogy megvált a tulajdonrészétől az érintett cégekben. Azt az ügyészség állította, hogy a politikus hazudik, és 2006 után is nagy pénzekhez jutott a megmaradt érdekeltségeiből. Emiatt eredetileg lopással, pénzmosással, csalással és hitszegéssel vádolták meg, ám az első két vádpontot végül ejtették ellene. Az izraeli törvények értelmében a Kneszet képviselőinek csak fizetés jár, pénzt ezen kívül nem szabad elfogadniuk.

Azután, hogy vádat emeltek ellene, Lieberman távozott Benjamin Netanjahu kormányából, de gyors visszatérést ígért az izraeli külügyi tárca élére. Netanjahu és a Likud idén januárban még egyszer megnyerte a választásokat, és mivel a kormányban Lieberman új pártja, a szélsőjobboldali Izrael az Otthonunk újra benne van, a visszatérésnek a felmentés után elvi akadálya nincs. A külügyminiszteri tisztséget a távollétében Netanjahu tölti be. Lieberman a jeruzsálemi ítélethirdetés után azt mondta, az a fejezet most már mögötte van. Ha netán bűnösnek találják, az kormányválságot idézhetett volna elő. Egy órával a felmentése előtt a Háárec egyébként jogi szakértőkre hivatkozva még azt írta, hogy a politikust minden valószínűség szerint el fogják ítélni a perben.

Ami Chernoy-t illeti, a kalandos sorsú és botrányos ügyeiről elhíresült vállalkozó pályázott az izraeli állami Bezeq telefontársaságra is. A minszki nagykövet és Chernoy is Liebermannal azonos körből származik: a volt Szovjetunióban születtek és nevelkedtek, majd Izraelbe kivándorolva futottak be karriert.

 

Avigdor Lieberman
Israel's Foreign Minister Avigdor Lieberman attends a party meeting at parliament in Jerusalem in this July 6, 2009 file photo. Israeli police recommended on August 2, 2009, that state prosecutors charge Lieberman for bribery, fraud and money laundering. Lieberman, whose ultranationalist Yisrael Beiteinu party is a key partner in Prime Minister Benjamin Netanyahu's ruling coalition, accused police of waging a "campaign of persecution" against him and said their suspicions were unfounded. REUTERS/Ronen Zvulun/Files (JERUSALEM POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.