Lieberman ártatlannak vallotta magát

A volt izraeli külügyminiszter pere ma kezdődött el. Azzal vádolják, hogy elősegítette országa korábbi minszki nagykövetének hivatali karrierjét, így hálálva meg, hogy a diplomata olyan dokumentumokat adott át neki, amelyek az ellene korrupció miatt folytatott korábbi vizsgálatról szóltak.

Minden vádpontban ártatlannak vallotta magát Avigdor Lieberman volt izraeli külügyminiszter, a januárig kormányon lévő Izrael az Otthonunk párt vezetője vasárnap, az ellene hivatali visszaélés miatt indított per első napján. Az ügyészségi gyanú szerint Lieberman befolyásával visszaélve közbenjárt azért, hogy az ő favoritját nevezzék ki Izrael fehéroroszországi nagykövetének. A politikus ezzel hálálta meg, hogy a későbbi nagykövet dokumentumokat adott át neki, amelyek az ellene korrupció miatt folytatott vizsgálat nyomozati eredményeiről szóltak. Ez utóbbi ügyben Liebermant azzal vádolták, hogy képviselőként sékelmilliókat kapott Michael Cherney izraeli milliárdostól. (Az izraeli törvények értelmében a knesszet képviselőinek csak fizetés jár, pénzt ezen kívül nem szabad elfogadniuk.)

Avigdor Lieberman
Israel's Foreign Minister Avigdor Lieberman attends a party meeting at parliament in Jerusalem in this July 6, 2009 file photo. Israeli police recommended on August 2, 2009, that state prosecutors charge Lieberman for bribery, fraud and money laundering. Lieberman, whose ultranationalist Yisrael Beiteinu party is a key partner in Prime Minister Benjamin Netanyahu's ruling coalition, accused police of waging a "campaign of persecution" against him and said their suspicions were unfounded. REUTERS/Ronen Zvulun/Files (JERUSALEM POLITICS)

Miután napvilágot láttak a vádak a nagyköveti karrier előmozdításáról, az addig külügyminiszter Lieberman elhagyta a tárcát. Politikai jövője a vasárnap kezdődött Izrael az Otthonunk a Benjamin Netanjahu miniszterelnök vezette Likuddal közös listán indult a januári választásokon, ám a 120 fős törvényhozásban a szövetség csak 31 helyet szerzett, ha pedig Lieberman hosszú időre beleragad a perbe, megtörténhet, hogy Netanjahu más szövetséges után néz a még hosszadalmasnak ígérkező koalíciós tárgyalásokon. Az Izrael az Otthonunk az egymillió orosz ajkú bevándorló vezető pártja, Lieberman azután alapította, hogy kilépett a Likudból, miután az első Netanjahu-kormány alatt már a miniszterelnöki hivatal vezetője volt.

Ami Cherneyt, Lieberman személyes barátját illeti, a kalandos sorsú, alvilági kapcsolatok és botrányos ügyek miatt hírhedt vállalkozó Üzbegisztánban született, és a kilencvenes évek elején vándorolt ki Izraelbe. Bulgáriában egy időn át az övé volt az egyik vezető lap, egy első osztályú futballcsapat és a Mobiltel mobilszolgáltató is, 2000-ben azonban maffiakapcsolatok vádjával tíz évre kiutasították az országból. Egy másik milliárdos és korábbi üzleti partner, Oleg Gyeripaszka hat éve azzal állt elő hogy a nyolcvanas-kilencvenes években Cherney védelmi pénzekkel zsarolta őt; amire válaszul Cherney pert indított, azt állítva, hogy Gyeripaszka egymilliárd dollárral tartozik neki a világ legnagyobb alumíniumcégében, az orosz RusAlban szerzett részesedése folytán. A jogi vitát tavaly szeptemberben peren kívüli megegyezéssel rendezték, alig pár nappal azelőtt, hogy az ügy a brit legfelsőbb bíróság előtt landolt volna. Mivel Cherneyt pénzmosás és szervezett bűnözés vádjával az Interpol körözi, nem hagyja el Izraelt, ahol 2001-ben állítólag titokban meg akarta venni az állami mobilszolgáltatót, a Bezeqet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.