Lieberman: Izraelt nem köti az annapolisi megállapodás

A Benjámin Netanjahu vezette új izraeli kormányt nem kötelezi a palesztin állam létrehozásáról 2007-ben kötött annapolisi megállapodás - jelentette ki szerdai beiktatási beszédében az új külügyminiszter, Avigdor Lieberman, az ultranacionalista Jiszráél Béténu párt vezetője.

Lieberman szerint az annapolisi megállapodás "nem érvényes", mivel sem az izraeli kormány, sem a parlament nem ratifikálta azt. Helyette Izrael az Egyesült Államok által is támogatott, 2003-ban született béketervet, az úgynevezett útitervetfogja követni, amely a palesztin állam létrehozásának feltételéül szabja, hogy a palesztinok megfékezik szélsőséges elemeiket.

"Tiszteletben tartjuk az előző izraeli kormányok megállapodásait. Noha én az útiterv ellen szavaztam, ezt a dokumentumot a kormány elfogadta (...) Pontosan követni fogjuk az útitervet, én nem vagyok hajlandó átugrani benne lépéseket. Cserébe azért, hogy Izrael betartja a terv minden pontját, ugyanezt várjuk el a palesztinoktól, beleértve részükről a terrorszervezetek felszámolását és egy stabil hatalom megteremtését" - jelentette ki Lieberman a diplomatákkal teli teremben. Figyelmeztetett, hogy a palesztinoknak adott minden nagyobb engedmény csak nyomás alá helyezi Izraelt, és újabb háborúhoz vezet.

Az útitervet, amely jobbára írott malaszt maradt, az Egyesült Államokon kívül az ENSZ-ből, az Európai Unióból és Oroszországból álló közel-keleti "kvartett" alkotta meg.

Egy Netanjahuhoz közeli, de meg nem nevezett forrás közölte: Lieberman szavai összhangban vannak az új kormányfő álláspontjával. "Elhatárolta magát Annapolistól, ami magának a kormánynak is szándéka" - mondta.

Az egyesült államokbeli Annapolisban kötött megállapodás elutasítása miatt Izrael nagyon gyorsan összeütközésbe kerülhet Barack Obama amerikai elnökkel, aki a múlt héten megerősítette, hogy Washington elkötelezte magát a palesztin állam létrehozása mellett. Izrael és a palesztinok 2007 végén megállapodtak abban, hogy tárgyalások révén törekszenek a palesztinok önálló államának megteremtésére.

Lieberman szavaira reagálva Nabíl Abu Rudeina, Mahmúd Abbász palesztin elnök egyik szóvivője azt mondta: "Washingtonnak egyértelműen szembe kell helyezkednie ezzel az állásponttal, mielőtt a dolgok rosszabbra fordulnak". Jászir Abed Rabbo, Abbász egyik közeli munkatársa pedig kijelentette, hogy Lieberman a béke egyik akadálya. "Elsősorban Izraelnek fog fájdalmat okozni. Semmi nem kötelez minket arra, hogy szóba álljunk egy olyan fajgyűlölő és békeellenes emberrel, mint ő."

Az új külügyminiszter beszéde meglepte a minisztérium több tisztségviselőjét. Cipi Livni, aki éppen csak átadta tisztségét Liebermannak, a beiktatás után négyszemközt beszélt vele. Egy tisztségviselő azonban, aki hallotta, mit beszéltek, idézte Livni szavait a brit hírügynökség tudósítójának: "Mindannak ellenére, amit maga mondott, lesz kétállami megoldás". Nyilvánosan pedig azt mondta Livni, az eddig kormányzó Kadima párt elnöke: "Ez a beszéd bizonyítja, mennyire igazam volt abban, hogy ne lépjünk be az új kormánykoalícióba."

Barack Obama kormánya továbbra is elkötelezett a kétállami megoldás mellett - mondta Lieberman beiktatási beszédére reagálva egy magas rangú amerikai tisztségviselő, aki Obama kíséretének tagja a londoni G-20-as csúcsértekezleten.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár felszólította az új izraeli kormányfőt, hogy munkálkodjon a palesztin állam létrehozásán - közölte szerdán a főtitkár sajtószolgálata. A főtitkár "alig várja, hogy együttműködhessen Benjámin Netanjahu kormányfővel a térség békéjének és biztonságának minden kérdésében. Ebbe beletartozik a közel-keleti békefolyamat felújítása, az a cél, hogy létrejöjjön egy független és életképes palesztin állam..." - olvasható egyebek közt a közleményben.

 

 

 

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.