Líbiában tárgyalt az FBI igazgatója

Tripoliban tárgyalt a nap folyamán Robert Mueller, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója. Látogatásának középpontjában az USA bengázi konzulátusa ellen elkövetett terrortámadás ügyében folytatott nyomozás állt.

Mueller látogatásának középpontjában a kelet-líbiai Bengáziban működő amerikai konzulátus ellen tavaly szeptember 11-én elkövetett terrortámadás ügyében folytatott nyomozás állt. Az FBI igazgatóját fogadta Ali Zidan líbiai miniszterelnök, valamit az észak-afrikai ország igazságügyi minisztere és a hírszerzés főnöke.

Az FBI ügynökei tavaly októberben felkeresték Bengázit, hogy a bűncselekmény helyszínén, a bezárt képviselet környékén tájékozódjanak, de azóta a Kelet-Líbiában kialakult rossz biztonsági helyzet miatt Tripoliban tartózkodnak. Amerikai részről azóta sem történt hivatalos bejelentés gyanúsítottak letartóztatásáról, noha Barack Obama elnök decemberben arról nyilatkozott, hogy a nyomozók "nagyon jó" nyomon járnak.

A tavalyi bengázi terrortámadásban életét vesztette Chris Stevens nagykövet és három másik amerikai állampolgár. Az akciót feltehetően az al-Kaida terrorszervezettek kapcsolatban álló fegyveresek követtek el.

Hillary Clinton külügyminiszter az ügyben január 23-án tesz tanúvallomást a szenátus külügyi bizottsága előtt.

Az ügyön elúszott Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet külügyminiszteri kinevezése. A diplomata ugyanis támadások kereszttüzébe került, mivel a terrortámadás után több nappal is azt állította, hogy az incidens voltaképpen egy elfajult spontán tiltakozás volt, amelyet egy Floridában forgatott iszlámellenes amatőr film provokált ki.

A szenátus egy decemberben lezárt vizsgálata elmarasztalta a külügyminisztériumot, amiért az nem összpontosított eléggé a líbiai szélsőségesekre és nem reagált elég gyorsan a biztonsági helyzet romlására vonatkozó figyelmeztetésekre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.