Líbiában a milíciák háborúja fenyeget

Sorra zárnak be a külképviseletek Líbiában, amint az ország ismét káoszba süllyed.

A líbiai hadsereg főnöke, Abdel-Salam Al Obeidi hétfőn utasította az iszlamista vezetésű milíciákat, hogy vonuljanak Tripoliba az ügyvezető kormány és a parlament támogatására. Hasonló mozgósító felhívást adott ki az iszlamista Nouri Abu Sahmein, a líbiai törvényhozás vezetője is. Vasárnap ugyanis a Halifa Hifter nyugalmazott tábornokhoz hű, úgynevezett Líbiai Nemzeti Hadsereg fegyveresei megostromolták a parlamentet. A biztonsági őrségnek kellett kimentenie a képviselőket.

Tripoliban egyre nagyobb a káosz. Stringer / Reuters

A támadás két életet és mintegy ötven sebesültet követelt. Hifter, akinek katonái fontos szerepet játszottak Kadhafi rezsimjének megdöntésében 2011-ben, egy ideje a központi kormányt tehetetlenséggel és gyengeséggel vádolja, s a fő kifogása, hogy eközben az iszlamisták – mint a Muzulmán Testvériség tette Egyiptomban – átveszik az országban az ellenőrzést. Pénteken Hifter fegyveresei még Bengáziban vívtak csatát az ottani iszlamista erőkkel, hírek szerint az összecsapásban hetvenen vesztették életüket.

A parlament átmeneti elfoglalása pont akkor történt, amikor a törvényhozásnak jóvá kellene hagynia az ügyvezető miniszterelnök és kabinetje kinevezését. Ahmed Omar Majtíkot az iszlamista honatyák javasolták kormányfőnek, miután egy hónap alatt már két miniszterelnök is távozni kényszerült hivatalából.

Vasárnap este a helyi televíziós csatornák ismertették Hifter hadseregének bejelentését, hogy felfüggesztik az ország törvényhozásának működését, és a hatáskört az alkotmányozó gyűlésre ruházzák át. Ám hajnalra Tripoliban megszűnt a fegyverropogás, úgyhogy pillanatnyilag nem világos, ki is diktál éppen a líbiai fővárosban.

Az AP szerint fennáll a veszélye annak, hogy Líbia teljes káoszba süllyed a törzsi, földrajzi alapon szerveződött és egymással rivalizáló milíciák egyre élesebb szembenállása miatt. Hétfőn egyébként Szaúd-Arábia bejelentette, hogy a kialakult bizonytalan helyzetben bezárja követségét Tripoliban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.