Líbia leszámolásba kezd Svájccal

Bíróság elé állítják a Líbiában fogva tartott két svájci állampolgárt - jelentette ki egy brit újságnak nyilatkozva az észak-afrikai állam külügyminisztere.

Musza Kusza a londoni The Timesnak beszélt a több mint egy éve líbiai őrizetben lévő két svájci férfi perbe fogásáról, szavait pénteken idézte a svájci televízió. A vád többek között a líbiai beutazási szabályok megsértése.

A líbiai igazságszolgáltatásnak senki nem szabhat előírásokat, döntéseit szabadon hozza meg - szögezte le a miniszter a brit lapnak nyilatkozva. Azt nem közölte, hogy mikor kezdődne a svájciak pere.

Egy nappal korábban jelentették svájci médiumok, hogy a líbiai forradalom vezetője Svájc feloszlatását és területének a szomszédos államok között történő felosztását javasolta az ENSZ Közgyűlésének. Moammer Kadhafi korábban többször is éles kirohanásokat intézett az alpesi köztársaság ellen, "világméretű maffiának" és "bűnözői kartellnak" nevezve azt. A svájci rádió pénteken idézett egy ENSZ-szóvivőt, aki New Yorkban közölte: a líbiai indítványt már hetekkel ezelőtt elutasította a világszervezet. Líbia szeptember 15-én veszi át egy évre az elnöki tisztséget az ENSZ Közgyűlésében.

A két svájci üzletember sorsa miatt tavaly óta megromlott Bern és Tripoli viszonya. Az illetőket már több mint egy éve nem engednek kiutazni Líbiából. Az arab állam hatóságai azzal vádolják őket, hogy megsértették a vízumokra vonatkozó előírásokat. Augusztusban Hans-Rudolf Mezr svájci államfő villámlátogatást tett Tripoliban, hogy elérje honfitársainak elengedését. A svájci sajtó által Canossa-járásnak minősített vizit során megállapodott vendéglátóival arról, hogy a két férfi augusztus végéig elhagyhatja Líbiát. Az ottani hatóságok azonban csak a bőröndjeiket rakatták fel az értük jövő svájci kormánygépre, a két férfit nem engedték szabadon.

Az affér előzményeként tavaly Kadhafi egyik fia és annak a felesége került kényelmetlen helyzetbe Svájcban. A hatóságok napokon át nem engedélyezték számukra az ország elhagyását, miután kitudódott, hogy szállodájukban bántalmaztak több alkalmazottat. Végül a líbiai pár félmillió svájci frank óvadék ellenében utazhatott el Svájcból. Miután vitatták a bántalmazás tényét, kiutazáskor visszakapták az óvadékot.

A zürichi Tages-Anzeiger című újság korábban azt írta, hogy Tripoli több százezer dollár óvadékot követel a két svájci üzletember szabadon engedéséért. Svájci kormányforrásból ezt mindeddig nem erősítették meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.