Líbia kezd kettészakadni

Az ország keleti felének függetlenségpárti vezetése árnyékkormányt alakított. Napi nyolcszázezer hordó olaj a tét.

Árnyékkormányt alakított csütörtökön Líbiában az észak-afrikai ország keleti felének függetlenségpárti vezetése – írja az AP. A helyi törzsek és milíciák támogatásával a keleti országrész másfél évvel  ezelőtt autonómiát kiáltott ki. Bár ezt a tripoli kormány nyilván nem ismerte el, az akkori és a mostani döntés is rávilágít, hogy a központi hatalomnak milyen kevés a befolyása van arra, ami az országban máshol történik.

A függetlenségpártiak azt mondják, nem akarnak többet, csak visszatérni ahhoz az állapothoz, ahogyan Líbia 1951 és 1963 között kinézett. Ekkor három nagy régió, a nyugati Tripolitania és Fazzan, illetve a keleti Kireneika föderációjából állt az ország. Az autonóm területt tavaly márciusban, mindössze fél évvel az országot 42 éven át kézben tartó diktátor, Moammer Kadhafi bukása után nyilvánították. Barkának hívják – ez Kireneika arab neve. Barka saját fővárost, rendőri erőket, igazságszolgáltatást és parlamentet akar, a kül- és a védelmi politikát viszont rábízná a Tripoliban regnáló központi kormányzatra.

A szakítási szándék oka a diszkrimináció, a függetlenségpártiak legalábbis azt állítják, hogy a központi hatalom szívesen korlátozná a keleti országrész mozgásterét. A konfliktus az olajról, illetve az olajbevételek elosztásáról szól. A keleti országrész olajából származó pénzekre Tripoli szeretné rátenni a kezét, ami a keleti vezetésnek enyhén szólva nem tetszik. Emiatt a helyi milíciák nemrég több olajkitermelő terminált is megszálltak, ami milliárdos gazdasági kárt jelent Líbiának, amely így napi 1,4 millió helyett most csak hatszázezer hordó olajat exportál.

A vitáról az árnyékkormány vezetője, Abd-Rabbo al-Barasszi azt mondja, hogy a keleti országrész nem akar több pénzt, amint amennyi az 1951-es alkotmány szerint megilleti, de a jelenlegi, centralizált rendszernek véget kell érnie. Barasszi kormányának egyébként 24 tagja van, külügyi és védelmi tárcavezető nincs közöttük.

Megfigyelők szerint félő, hogy a Kadhafi utáni Líbia valóban kettészakad, a függetlenségi gondolat ugyanis keleten nagyon népszerű. Barka négy tartományt, Bengázit, Tobrukot, Ajdabíját és Dzsebel Akdart foglalja magában. Az ország második legnagyobb városaként Bengázi a Kadhafi-ellenes forradalom gyújtópontja volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.