Kelet-Líbia saját kormányt alakított

Az olajban gazdag országrésze vasárnap kormányt hirdetett, szembeszegülve a Tripoliban székelő gyenge központi vezetéssel.

A bejelentés – mint a Reuters írja – egy szimbolikus nem Tripolinak azt a kísérletére, hogy újraindítsák az olajszállításokat Líbia keleti országrészének kikötőiből, illetve hogy a saját ellenőrzése alá vonja az ottani olajlelőhelyeket, amelyeket a nyár óta a különféle fegyveres milíciák, törzsek szálltak meg.

A tripoli vezetésből vasárnap este nem volt elérhető senki sem a kommentárra – írta a brit hírügynökség. A keleti országrész már napokkal ezelőtt jelezte függetlenségi törekvéseit. A központi kormány képtelen volt megtörni a különféle milíciák, köztük radikális iszlamista erők helyi uralmát. A központi akarat keresztülvitele gyakorlatilag 2011 óta, azaz Moammer Kadhafi megdöntése óta sikertelen az észak-afrikai olajtermelő, OPEC-tag országban. Kérdés, hogy a Kadhafi-rezsim ellen lázadó erőket a légtérzárlatra hivatkozó bombázásokkal támogató Nagy-Britannia és Franciaország reagál-e a kialakult káoszra, avagy további beavatkozás nélkül szemléli a fejleményeket.

Vasárnap Kelet-Líbia egyik kisvárosában, Adzsdabijában, jöttek össze a régionális törzsek és milíciák vezetősége. Egy föderatív rendszert szeretnének kialakítani, hatalommegosztásban Tripolival és a dél-nyugati országrésszel, a régi nevén Fazzannal. A keleti országrészt Kireneikának –arabul Barkának – hívják; a föderáció eszméjét támogató helyi televízió adása szerint mintegy húsz miniszter állt ki a pódiumra vasárnap az önálló kireneikai kormány képviseletében. (1927 és 1963 között a keleti térség Cyrenaica néven alkotott autonóm régiót.) Miniszterelnöknek Abd-Rabbo al-Barasszi hirdette ki magát a rendezvényen, aki korábban a líbiai légierő egyik parancsnoka volt. Ott volt Ibrahim Jathran, a líbiai olajat védő erők volt parancsnoka is, aki a nyáron állt át a függetlenséget követelő keleti mozgalom oldalára és foglalta el fegyvereseivel Ras Lanuf és Es-Sider kikötőit, s tartja azóta is ellenőrzésük alatt.

Ali Zeidan, a tripoli központi kormány feje hiába próbálta meg lebeszélni a keleti országrészt uraló szervezeteket az önálló kormány alakításáról, és kudarcot vallott az az erőfeszítése is, hogy újranyissák az ottani olajkikötőket, amelyekből exportálták korábban Líbia kivitelének 60 százalékát. A kialakult hatalmi vetélkedésben Líbia nyersolaj-kitermelése a csúcsüzemet jelentő napi 1,25 millió hordónak alig több mint tíz százalékára csökkent.

Az önállóságra törekvő keleti országrész szerint Zeidan kormányzata, miként a nemzeti kongresszus tagjai képtelenek biztosítani a biztonságot Kadhafi megdöntése óta, ráadásul elhatalmasodott a korrupció a hatalmi szférákban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.