Líbia irányíthatatlanná vált

Kadhafi egykori híveinek megkínzása és a volt felkelők fegyveres bandáinak belháborúja dúlja fel Líbia békéjét. Szakértők szerint az átmeneti kormánynak egyáltalán nem sikerült megszilárdítania hatalmát.

Az ideiglenes líbiai kormány képtelen megerősíteni hatalmát, az országot fegyveres bandák belháborúja sújtja, Líbia irányíthatatlanná vált – véli Ian Martin, az ENSZ líbiai küldötte a BBC-nek adott nyilatkozatában.

Libiai felkelők zsoldosok ellen harcolnak, még Kadhafi bukása előtt. Azóta fordult a kocka
Libyan rebel fighters detain mercenaries during a fight for the final push to flush out Gaddafi's forces in Abu Salim district in Tripoli August 25, 2011. Libyan rebels stormed Tripoli's Abu Salim district, one of the main holdouts of forces loyal to Gaddafi in the capital, after NATO air strikes on a building in the area on Thursday. REUTERS/Zohra Bensemra (LIBYA - Tags: POLITICS CONFLICT)

Az általa mondottakat erősíti Navi Pillay, az ENSZ emberi jogokért felelős bizottságának vezetője is, aki szerint a központi hatalom nem képes felügyeletet gyakorolni, s ebben a kaotikus környezetben általánossá vált az emberek kínzása és bántalmazása. A tortúrát különösen Kadhafi valamikori hívei kénytelenek elszenvedni: hírek szerint a bukott diktátor egykori támogatói közül 8500-an vannak a fegyveres csoportok fogságában, s életük veszélyben van. De a volt felkelők között is rendszeresek az összecsapások Tripoliban, Benghaziban és Bani Validban.

Ez utóbbi városba utazott szerdán Oszama al-Dzsuváli líbiai védelmi miniszter, hogy az ottani szabadcsapatok vezetőivel tárgyaljon. Bár tárgyalása alatt a Nemzeti Kincstári Tanács hadereje nehézfegyverekkel felszerelve vette körbe a várost, a miniszter cáfolta, hogy a helyzet instabil lenne Líbiában. A valóság azonban az, hogy az átmeneti kormánynak nem sikerült legitimitást szereznie, szabadon hozzáférhetők a fegyverek, és számos fegyveres csoport őrzi fennhatóságát Líbiai különböző régióiban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.