Líbia háromnegyedébe nem jut segély

A polgárháborúval sújtott ország vezetése engedélyezte az ENSZ-nek, hogy belépjen Líbia területére és segélyt vigyen a lakosságnak, ám ez nem jelenti azt, hogy el is érik őket.

A harcok sújtotta Líbia háromnegyed részébe nem jut el humanitárius segély - közölte az ENSZ-segélyműveletek koordinátorának helyettese.

Catherine Bragg a világszervezet New York-i székházában csütörtökön elmondta: az ENSZ felmérései szerint Líbia legnagyobb részébe nem jutnak el a segélycsomagok. A szervezet munkatársai ezért igyekeznek párbeszédet kezdeni a konfliktusban érintett minden féllel, hogy az ország minél nagyobb területén mérhessék fel a lakosság szükségleteit.

Bragg elmondta azt is, hogy a világszervezet nagyon aggódik a líbiai egészségügyi ellátás miatt, főleg annak fényében, hogy kórházbezárásokról értesül olyan időszakban, amikor a lakosságnak nagy szüksége lenne az ellátásra. – Szükség van nővérekre, valamint arra, hogy a harcokban megsebesült civilek eljussanak az egészségügyi intézményekbe – tette hozzá Bragg.

A líbiai külügyminiszter a múlt hét végén már jelezte Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak: Tripoli engedélyezi, hogy a világszervezet a szükségletek felmérése érdekében elküldje embereit az észak-afrikai arab országba.

Jakob Kellenberger, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának elnöke Genfben elfogadhatatlannak minősítette, hogy 24 nappal a kormányellenes lázadás kirobbanása után Líbia nagy része gyakorlatilag el van vágva a humanitárius segélyektől.

A szervezet előtt álló legnagyobb kihívásnak azt nevezte, hogy eljussanak a harcok által leginkább sújtott országrészekbe, hogy segíthessenek a sebesültek ápolásában és felkutassák az eltűnt személyeket.

(Forrás: hirado.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.