Líbia: Európa készül a menekülthullámra

Az olasz kormány kérésére még öt tagállam, köztük Franciaország és Németország is küld például helikoptereket a térségbe, hogy megpróbálják kezelni az észak-afrikai események nyomán keletkező humanitárius krízist.

Líbiából egyelőre nem érkeznek menekültek Olaszországba, vagy más dél-európai államokba – hangzott el az Európai Bizottság keddi tájékoztatóján. Az olasz kormány kérésére még öt tagállam, köztük Franciaország és Németország is küld például helikoptereket a térségbe, hogy megpróbálják kezelni az észak-afrikai események nyomán keletkező humanitárius krízist. Az unió határőrizeti szervezete, a Frontex  tengeri és légi ellenőrzésnek az lesz a dolga, hogy próbálja előre jelezni az eseményeket. Uniós szóvivők nem is bocsátkoznak becslésekbe, hány ember próbálkozhat meg azzal, hogy vállalja a veszélyes utazást a legközelebbi európai partok felé.

Az EU kedden is azt hangsúlyozta, hogy igyekszik nagy figyelemmel követni az eseményeket, s ez jellemezte az unió és Izrael társulási tanácsának éves ülését is, amelyen az Egyiptomban tartózkodó Catherine Ashton külügyi főképviselő helyett Martonyi János külügyminiszter vett részt a soros elnökség nevében. Tárgyalópartnere, Avigdor Lieberman azt hangoztatta, hogy a felkeléseket a szegénység, a nyomor, a ­rossz, korrupt kormányzás váltotta ki, s Izrael bármely új kormánnyal kész a párbeszédre. Reményét fejezte ki, hogy az eddigi jelzések nyomán az érintett államok továbbra is betartják a nemzetközi szerződéseket, ideértve azokat is, amelyeket Izraellel kötöttek. Egyben arra is utalt, hogy a legtöbbet az EU azzal tehetné, ha gazdasági támogatást nyújtana a térség átalakuló országainak.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.