Líbia 1,3 milliárd euróért vesz fegyvereket Oroszországtól

Líbia 1,3 milliárd euró értékű fegyvervásárlási megállapodást kötött Oroszországgal - jelentette be szombaton Vlagyimir Putyin miniszterelnök.

Az orosz kormányfő a RIA-Novosztyi hírügynökség által idézett nyilatkozatában megjegyezte: "Nem csak lőfegyverekről van szó". Nem pontosította, hogy Líbia milyen fegyvereket szándékozik vásárolni Moszkvától.

A megállapodást pénteken írták alá az orosz fővárosban. Előzőleg többnapos tárgyalások zajlottak Moszkvában Putyin és Abu-Bakr Junisz Dzsaber altábornagynak, a líbiai védelmi tárca vezetőjének a részvételével. Január 27-én Dzsaber tárgyalt Anatolij Szergyukov orosz védelmi miniszterrel.

Az Interfax hírügynökség katonadiplomáciai forrásokra hivatkozva kedden azt jelentette, hogy Líbia mintegy 20 harci repülőgépet, két Sz-300PMU2 légvédelmi rakétarendszert, több tucat T-905-ös harckocsit és más fegyvereket akar vásárolni Moszkvától, emellett az orosz fél korszerűsítené a líbiai hadsereg több mint 140 darab T-72-es harckocsiját és más fegyverzetét.

A XX. század második felében Líbia a szovjet fegyverek egyik legnagyobb vásárlója volt, az általa beszerzett szovjet haditechnika értékét 20 milliárd dollárra becsülik. A Szovjetunió mintegy 300 különböző típusú harci repülőgépet, legalább 4 ezer páncélost, néhány tucat légvédelmi rakétakomplexumot, haditengerészeti technikát és lőfegyvereket szállított Líbiának. A nemzetközi közösség 1992-ben büntetőintézkedéseket vezetett be Líbia ellen, amelyeket 1999-ben feloldott. Ezzel ismét megnyílt az ígéretes líbiai piac az orosz fegyverkereskedelem előtt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.