Líbia fegyvert követel a milíciák ellen

Ez a nemzetközi közösség „jogi és morális" kötelessége – állítja a fővárosból, Tripoliból kiszorított kormány.
Fegyvereket követelt a nemzetközi közösségtől a líbiai fővárosból, Tripoliból kiszorított kormány képviselője az Arab Liga Kairóban tartott hétfői ülésén.

Ásúr Bú Rásed felszólította a nemzetközi közösséget, tegyen eleget „jogi és morális" kötelességének, és késedelem nélkül fegyverezze fel a líbiai hadsereget annak érdekében, hogy az sikeresen megfékezze az országban tevékeny „brutális" milíciák befolyásának további terjedését.

A nemzetközileg elismert kormány és parlament a kelet-líbiai Tobrukba kényszerült, miután a Fadzsr Líbia (Líbiai Hajnal) nevű iszlamista koalíció augusztusban elfoglalta Tripolit, és önhatalmúlag kikiáltotta kormánya megalakulását.

Bú Rásed felszólításával egyidejűleg az ENSZ béketárgyalásokat tervezett az egymással szembenálló felek között az olajban gazdag országban, amelyeket azonban ismételten elhalasztottak az újból fellángolt harcok miatt.

Az Arab Liga állandó képviselői által tartott sürgős ülés egyik legfőbb célja az volt, hogy a harcoló feleket arra bírják, vegyenek részt az ENSZ felügyelete alatt létrejövő nemzeti párbeszédben. Ugyanakkor a tobruki parlament szóvivője, Akíla Ísza Kairóban kijelentette, hogy Líbia ellenzi idegen erők tettleges beavatkozását az ország belharcaiban. „Ha szükségünk lenne katonai beavatkozásra, arab testvéreinkhez fordulnánk segítségért" - mondta riportereknek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.