Liberman lemondatná Izrael belső bírálóját

Lemondásra szólította föl Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter hétfőn a zsidó állam bostoni főkonzulját, miután a diplomata a múlt héten arra figyelmeztetett egy kiszivárgott belső feljegyzésben, hogy a jelenlegi izraeli kormányzati politika szakításhoz vezethet az izraeli-amerikai viszonyban.

Nadav Tamír főkonzul úgy fogalmazott a jeruzsálemi külügyminisztériumnak készült bizalmas értékelésben, hogy „stratégiai károkat” okoz Izraelnek, ha a kormány nyilvánosan dacol a zsidó telepek bővítésének befagyasztására vonatkozó washingtoni kéréssel.

– Ha valaki nem elégedett, és nem tudja elfogadni a kormányzati  politikát, a megoldás nem a bírálat és a kiszivárogtatás, le kell  mondani – fogalmazott a külügyminiszter, az ultranacionalista Izrael az Otthonunk (Jiszráél Beiteinu) párt vezetője minisztériumi tisztségviselőkkel  tartott találkozóján. – Minden tiszteletem a konzulé (...), de nem az  ő feladata, hogy politikailag állást foglaljon – mondta.

Barack Obama amerikai elnök a ciszjordániai zsidó telepek  építésének teljes leállítását kérte Izraeltől, de a zsidó állam a  nyilvánosság előtt gorombán elutasította a kérést. Az ügyben régóta  nem látott nyilvános konfliktus alakult ki a két szövetséges állam képviselői között.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.