Szaxofonozik is a püspökké kinevezett anyuka

Kereken húsz évvel az után, hogy az anglikán egyház hosszú és szenvedélyes viták után lehetővé tette női lelkészek szolgálatát, újabb előrelépés történt az egyenjogúság területén: Libby Lane nyerte el a stockporti püspöki tisztséget.

Ha egészen pontosak akarunk lenni, a negyvennyolc éves kétgyermekes anya a valóságban csak afféle segédpüspök lesz, mert a Nagy-Manchester vonzáskörzetébe tartozó Stockport Chester egyházmegye része.

Hívei köszöntik Libby Lane püspököt
Hívei köszöntik Libby Lane püspököt
Phil Noble / Reuters

Az elsőséget senki nem veheti el tőle, de a közeljövőben sokkal fontosabb egyházmegyék, köztük Oxford, Nottingham és Newcastle élére is új vezetőt jelölnek ki, így elképzelhető, hogy hamarosan nem is ő lesz a legmagasabb rangú női püspök.

Érdekes, és az asszony számára feltehetőleg gondos egyensúlyozást igénylő körülmény, hogy férje, George is lelkipásztor, 1994-ben egy napon avatták fel őket. Libby Lane püspöki felszentelésére január 26-án kerül sor a szépséges yorki székesegyházban.

Az első anglikán püspöknő „váratlannak és nagyon izgalmasnak” nevezte a fejleményt, még ha a feladatot „kicsit rémisztőnek” is találja. Mindenekelőtt Istennek mondott köszönetet, és emlékeztetett mindazon férfiakra és nőkre, akik évtizedek óta fáradoztak ezért a pillanatért. A kinevezésről szóló hírt a Downing Street 10. hozta nyilvánosságra azután, hogy erre II. Erzsébet is áldását adta.

Justin Welby, Canterbury érseke „túláradóan boldognak” nevezte magát a kinevezés hírére. – Krisztus szolgálata körül forgó élete, nyugalma és világos elkötelezettsége miatt kitűnő választásnak számít – nyilatkozta az anglikán közösség vezetője. Az előző canterburyi érsek, Rowan Williams találgatások szerint éppen az anglikán egyház felelős grémiumainak a női püspökök bevezetésével szembeni ellenállása miatt távozott hivatalából. Még lelkesebben reagált, legalábbis John Sentamu yorki érsek szerint a dél-afrikai Desmond Tutu.

Fokváros tiszteletbeli érseke „Yippie!”, azaz „Ihaj, csuhaj!” felkiáltással fogadta a hírt.

A húszéves egy helyben topogás után most felgyorsulhatnak az emancipációs események az anglikán egyházi életben. Nem elég, hogy csak egy hónap telt el az általános zsinat döntése óta és máris „megszületett” az első női püspök, de a parlament akár még áprilisi feloszlatása előtt megszavazhatja azt a törvényelőterjesztést, amely lehetővé tenné, hogy a női püspököknek ne kelljen tíz évet várniuk, amíg bekerülhetnek a lordok házába.

Mindhárom nagy párt a pozitív diszkrimináció mellett van, de a sietség arra utal, hogy ellentétben Tony Blairrel, aki hivatalosan „nem foglalkozott Istennel”, David Cameron a május 7-i parlamenti választás előtt nagy jelentőséget tulajdonít az ügynek.

A Libby Lane-t ismerők szerint visszafogott, szerény fellépése szöges ellentétben áll azzal, ahogy a férfi püspökök saját fontosságukat kifejezésre juttatják. Szándékai szerint mindazt a tapasztalatot fel kívánja használni missziója során, melyet az életben lelkészként, anyaként, feleségként és jóbarátként szerzett. Az újdonsült püspökről kiderült, hogy lelkes szaxofonjátékos és a Manchester United szurkolója.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.