Libanonból is támadják Izraelt

Rakétákkal támadták Izraelt Libanonból a gázai offenzíva tizenharmadik napján. A Hezbollahnak nem tetszik a körvonalazódó tűzszünet.

Az izraeli hadseregtől kiszivárgott információk szerint az észak-izraeli Galilea nyugati felében, Naharíja körzetében három vagy négy rakéta csapódott be. Az egyik rakéta a naharíjai idősek otthonát érte, ketten könnyebben megsérültek.

Izrael szinte azonnal tankokkal válaszolt az akcióra, a hadsereg tajékoztatása szerint a rakéták kiindulópontjait célozva. Az izraeli hadsereg a Gázai övezet elleni légi offenzíva kezdete óta riadókészültségben volt a Hezbollah libanoni síita radikális szervezet várható rakétatámadásai miatt.

Libanoni biztonsági erők is megerősítették, hogy öt izraeli lövedék érte az ország déli területét, hírt adott róla a libanoni köztelevízió és a Hezbollah televíziós csatornája is. Három órával később állítólag még egy rakétát lőttek ki Izraelre Libanonból. A libanoni hadsereg cáfolta az információt, az izraeli haderő későbbi bejelentése szerint a rakétatámadás második hulláma egyszerű hangrobbanás volt, amit egy arra haladó sugárhajtású repülőgép keltett.

Nem a Hezbollah volt?

A Hezbollah bejelentette, hogy semmi köze a támadáshoz, amelyet szerinte valószínűleg egy kisebb terrorcsoport követett el.

Helyi források szerint sem a Hezbollah lőtte ki a rakétákat Izraelre, azokat ugyanis az ENSZ békefenntartó missziója (UNIFIL) által ellenőrzött zónából indították. Tarek Mitri libanoni miniszter elmondta, a Hezbollah biztosította Bejrútot, hogy tiszteletben tartja a 2006-os izraeli-libanoni háborút lezáró 1701-es ENSZ-határozatot.

A Fuád Szinjóra vezette libanoni kormány elítélte a rakétatámadást, Izrael ennek ellenére Bejrútot tette felelőssé az „elszigetelt incidensért”, amelyet Rafi Eitan nyugdíjügyi miniszter szerint libanoni palesztinok követtek el. A Hamász radikális palesztin szervezet libanoni kirendeltsége cáfolta, hogy ő állna a támadások mögött. Az UNIFIL „maximális önmegtartóztatásra” szólította fel az érintetteket.

Izrael 2006 nyarán háborút vívott a Hezbollah ellen, miután a síita szervezet egy határon átnyúló halálos akcióban két izraeli katonát túszul ejtett. A 34 napos konfliktus alatt a Hezbollah négyezer rakétát lőtt ki Izraelre.

Haszan Naszrallah sejk, a Hezbollah vezetője tegnap fenyegette meg Izraelt a síita gyászünnep, az ásúra alkalmából, kijelentve, hogy "szétzúzzák" Izraelt, ha megtámadja Libanont. Ehud Olmert kedden óva intette a Hezbollahot attól, hogy második frontot nyisson Izrael északi határánál. Naszrallah ostorozta azokat az arab vezetőket, akik tűzszünetet igyekeznek létrehozni Izrael és a Hamász között a Gázai övezetben.

Libanonban több mint 400 ezer palesztin menekült el 12 nagy menekülttáborban. Ezek egy része a szélsőségesek melegágya, így a Népi Front Palesztina Felszabadításáért - Főparancsnokság(PFLP-GC) nevű szervezeté is, amely az elmúlt harminc évben időről-időre kilőtt Izraelre Katyusa rakétákat. Több más – köztük néhány al-Kaida szimpatizáns szervezet is tevékenykedik a menekülttáborokban és környékükön, ahová a libanoni hadsereg nem léphet be.

„Apám érezte, hogy baj lesz”

– Bekapcsolom reggel a tévét, és látom, hogy lövik a városomat – mondja egy huszonéves katonalány Tel-Avivtol nem messze egy kibucban. – Beszéltem a szüleimmel, azt mondták, semmi bajuk, holnap várnak haza. Az apám érezte, hogy baj lesz, mar egy héttel ezelőtt kinyitotta az otthoni bunkert.

Két és fél évvel a második libanoni háború után újra menekülni kellett a rakéták elől.

– Most nem pánikolok annyira – mondja a lány –, mar nem szokatlan a helyzet, van benne némi rutinunk.

Barátja éppen a Gázai övezetben szolgál. – Hosszú idő után először tegnap beszéltünk – újságolja –, elvették az ő mobiltelefonját is, nehogy kiszivárogjon valami. Azt mondta, minden rendben, jól van, szeret, de fogalma sincs, mikor jön haza.

Az északi támadás a lány olvasatában csak egy új bizonyítek arra, hogy Izraelnek nincs mas választasa, meg kell védenie magát, méghozza egyszerre több fronton. – Elegen vagyunk katonák, nincs mitől tartanunk – bizakodik.

„Nem érdekel, mit gondolnak”

Amikor a nemzetközi közvéleményt hozom szóba, és megemlítem, hogy Izraelt sokan agresszorkent, de legalábbis a túlzott válasszal civileket gyilkoló félként látják a konfliktusban, azt feleli, Európában és az Egyesült Államokban fogalmuk sincs az embereknek, milyen folyamatos terrorfenyegetettségben élni, milyen érzés úgy lefeküdni, hogy a határon túlról kilőtt rakéták miatt nem biztos, hogy reggel találkozhat a családjával.

– Megmondom őszintén – sóhajt –, cseppet sem érdekel, mit gondolnak Izraelen kívül az országunkról. Jöjjenek ide, éljenek itt, azután beszéljenek!

Folytatódó harcok a Gázai övezetben

A libanoni incidenssel párhuzamosan a Gázából hat rakéta csapódott be a dél-izraeli városokban. A Gázavárosból érkező hírek szerint az övezet központját csütörtök hajnal előtt húsz légitámadás érte. Egy ember meghalt, tíz megsérült. A terület déli részén izraeli katonák többször is összetűztek a palesztin szélsőségesekkel.

Huszonkilenc palesztin halt meg tegnap a három órás tűzszünetet követő légitámadásokban, miután röplapokon figyelmeztették őket, hogy hagyják el házaikat, „mert azokat a Hamász fegyvercsempészetre és rejtőzködésre használja”. Ezzel a palesztin halálos áldozatok száma hétszáz felé közelít a mintegy háromezer sebesült mellett. Izraeli részről tízen vesztették életüket, köztük három civil.

(TEL-AVIV)

Naharíja, 2009. január 8.
Izraeliek egy mennyezeten ütött lyukat néznek meg Naharíjában 2009. január 8-án, miután Libanonból rakétatámadás érte az észak-izraeli várost és környékét. Az iraeli rádió szerint két ember megsebesült. Izrael december 27.
Naharíja, 2009. január 8. Izraeliek egy mennyezeten ütött lyukat néznek meg Naharíjában 2009. január 8-án, miután Libanonból rakétatámadás érte az észak-izraeli várost és környékét. Az iraeli rádió szerint két ember megsebesült. Izrael december 27.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.