Libanonban lőtték egymást Szíriáért

A libanoni Tripoli kikötővárosban egy Aszad-párti milícia tűzött össze a szír elnök ellenzékével.

Hét ember meghalt, húszan pedig megsebesültek, amikor harcok törtek ki egy Bassár el-Aszad szír elnökhöz hű milícia és az ellenzéket támogató egységek között Tripoliban. Amióta Szíriában tavaly elkezdődött a felkelés, az észak-libanoni kikötővárosban egyre nő a feszültség az alavita és a szunnita muzulmánok között: Aszad az országában is kisebbségben lévő alavitákhoz tartozik, ellenzéke viszont szunnita.

Helyi vallási vezetők és nemzetközi megfigyelők egyre többször figyelmeztetnek, hogy a konfliktus Szíriából nemsokára könnyedén átterjedhet Libanonra is.

Tripoliban egymás mellett fekszik egy szunnita és egy alavita negyed, a Bab al-Tebbaneh és a túlnyomóan Aszad-párti Dzsabal Mohszen. Az itt szervezett milíciák között szinte minden nap kitörnek összetűzések, de egy nap alatt még nem volt ennyi halott. Május közepén öt ember halt meg egy terrorizmussal vádolt szunnita hitszónok, Sadi al-Mulavi letartóztatásakor. Hívei szerint Mulavit csak azért tartóztatták le, mert szíriai menekülteket vett a szárnyai alá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.