Libanonban békített Rijád és Damaszkusz

A viták erőszak nélküli rendezésére szólította fel a libanoniakat Bassár el-Aszad szíriai elnök és Abdallah, Szaúd-Arábia királya pénteken Bejrútban tett szimbolikus jelentőségű látogatásán.

A két vezető a feszültség enyhítése érdekében utazott Libanonba, nehogy fegyveres konfliktus törjön ki a kis állam síita és szunnita közössége között, ha a Rafík Haríri néhai libanoni miniszterelnök meggyilkolása ügyében nyomozó nemzetközi vizsgálóbizottság a Hezbollah libanoni síita mozgalmat vádolja meg a merénylettel. Michel Szulejman libanoni elnök hivatalának közleménye szerint a szíriai államfővel és a szaúdi uralkodóval megvitatta a libanoni nemzeti egység és az ország stabilitása erősítésének lehetőségeit, s nyomatékosan hangsúlyozták az erőszak elkerülésének szükségességét.

Mindhárman felszólították a libanoni pártokat, hogy vitáik rendezése érdekében forduljanak az ország törvényes és alkotmányos intézményeihez, és nemzeti egységkormányához. Abdallah ezt követően otthonában felkereste Szaad Haríri szunnita miniszterelnököt - Rafík Haríri fiát -, Aszad pedig Nabih Berri libanoni parlamenti elnökkel találkozott, míg Valíd Moallem szíriai külügyminiszter a Hezbollah parlamenti képviselőivel folytatott megbeszélést. Aszad először látogatott Libanonba Haríri 2005-ös meggyilkolása óta. Abdallah 1957 óta az első szaúdi uralkodó, aki felkereste Libanont. A két vezető a szaúd-arábiai király magángépén érkezett a bejrúti nemzetközi repülőtérre Damaszkuszból, ahol előző nap tárgyaltak.

Az egynapos villámlátogatás szimbolikus jellegű, azt mutatja, hogy Aszad, valamint Abdallah király elkötelezett Libanon egysége és stabilitása mellett. A két vezető azért érkezett az országba, hogy elejét vegye egy felekezetközi háborúnak, amely a Haríri halálával kapcsolatos nyomozás miatt törhetne ki. Rafík Harírit egy kisteherautóba rejtett pokolgép ölte meg 2005 februárjában. A merénylet kitervelésével Damaszkuszt vádolták, és a támadást követő közfelháborodás miatt Aszadnak ki kellett vonnia a Libanon felett harminc éven át gyámkodó szíriai csapatokat az országból. A szunnita Harírit szoros kapcsolatok fűzték Szaúd-Arábiához, így a szaúdi-szíriai viszony tovább romlott a gyilkosság után. A két ország vetélkedő feleket támogatott a Haríri halála után kibontakozó hatalmi harcok során: Szíria a Hezbollah vezette koalíciót, míg Szaúd-Arábia a szunnitákat segítette.

A szíriai-szaúdi viszony 2009-től kezdve jelentősen javult: a két ország 2008-ban - a történelem során először - felvette a diplomáciai kapcsolatot egymással, most pedig vállvetve küzdenek azért, hogy Libanon ne váljon egy, a felekezetek közötti háború áldozatává.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.