Lezuhant egy katonai gép Marokkóban

A hadsereg legfrissebb jelentése szerint a balestnek 78 halálos áldozata és három súlyos sérültje van.

A gép leszálláshoz készült a gelmini légitámaszpontra, amikor onnan 10 kilométerre lezuhant egy hegyvidéki területen. A C-130 Hercules típusú gépen 60 katona, 12 civil és a személyzet 9 tagja tartózkodott. A gép a nyugat-szaharai Dahlából indult, úti célja Kinitra volt.

Egyelőre folyik a vizsgálat a baleset okának a kiderítésére. Valószínűleg köd és kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt zuhanhatott le a gép, de egyelőre még nem áll elég adat rendelkezésre ahhoz, hogy egyértelműen megállapítsák a baleset okát.

A Rabattól 600 kilométerre délnyugatra lévő Gelmin Nyugat-Szahara északi részén fekszik. Az ásványkincsekben gazdag, egykori spanyol gyarmatot Marokkó 1979-ben foglalta el. A helyi lakosság azt szeretné, hogy Nyugat-Szahara független állam legyen.

ENSZ-békefenntartók 1991 óta tartózkodnak a területen, és a világszervezet azt kérte, hogy rendezzenek népszavazást Nyugat-Szaharáról. Rabat viszont azt javasolta, hogy a nyugat-szaharaiak széleskörű autonómiát kapjanak.

Ez volt az elmúlt évek legsúlyosabb marokkói légi balesete, 1994-ben negyvennégyen haltak meg abban a balesetben, amelyben a marokkói légitársaság gépe lezuhant Agadir város közelében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.