Magyar áldozata is van az egyiptomi hőlégballon-balesetnek

A hőlégballon kedd reggel robbant fel Luxor mellett, amikor a pilótája landoláskor meghúzott egy tartókötelet, és elszakadt egy gázkábel. Összesen tizennyolcan haltak meg, köztük egy magyar is.

Huszonegy emberrel a Lezuhant egy hőlégballon kedd reggel az egyiptomi Luxor mellett. A hőlégballon 300 méter magasban kapott lángra a Nílus nyugati partjánál, felrobbant, majd a roncsa a város melletti cukornádültetvényre zuhant. A luxori kormányzó közlése szerint a hongkongi, francia, brit, belga és japán állampolgárok mellett egy magyar áldozat is van.

Az első hírek még arról szóltak, hogy a balesetben 19-en haltak meg, később derült ki, hogy csak 18 áldozat van. A luxori kórház képviselője a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy két brit halottról tudni. Egy brit túravezető szerint másik két ügyfele is érintett, ők kórházban vannak. Az egyiptomi egészségügyi minisztérium szerint rajtuk kívül kilenc hongkongi, négy japán, két francia, egy magyar és egy egyiptomi is életét vesztette.

A baleset helyi idő szerint reggel hét körül történt, amikor a hőlégballon egyiptomi pilótája meghúzta az egyik tartókötelet, hogy a szerkezet landoláskor egyensúlyban legyen. Ekkor elszakadt egy gázkábel; a robbanás a hőlégballont 400 méteres magasságba repítette vissza. A pilóta és két utas az utolsó pillanatban kiugrott, de nem úszták meg súlyos égési sérülések nélkül a balesetet – igaz, egyedül ők maradtak túlélőnek. Az összes holttest két órával a katasztrófa után lett meg. Ahogy az állami média beszámolt az ügyről, az áldozatok egy részét „elhamvasztották” a robbanás lángjai – idézett a helyszíni jelentésekből a New York Times. A sérültek már kórházban vannak, de az állapotukról egyelőre semmit nem tudni.

A magyar Külügyminisztérium megkapta az egyiptomi hatóságoktól a hivatalos megerősítést arról, hogy a kedden az egyiptomi Luxorban történt hőlégballon-balesetbenegy magyar állampolgár is meghalt. A konzuli szolgálat haladéktalanul megkezdte a szükséges lépések megtételét – közölte a tárca az MTI-vel. A Blikk úgy tudja, hogy a magyar áldozat egy 34 éves veszprémi hölgy.

Christopher Michel képeket is készített a balesetről, az amerikai fotós ugyanis egy másik hőlégballonban utazott. – Éppen átrepültünk az ősi romok felett. Pont mielőtt leszálltunk volna a kukoricaföldeken, egy nagy robbanást hallottam, és láttam a füstöt. Először nem voltam benne biztos, hogy mi történt, csak miután már leszálltunk – mondta Michel a BBC-nek.

A hajnali hőlégballontúra nagyon népszerű a turisták körében, bár korábban is történt már baleset, 2006-ban és 2009-ben is. 2009 áprilisában 16-an sérültek meg, amikor egy ballon nekiütközött egy vezetékoszlopnak. Ezzat Szaad luxori kormányzó állítólag betiltotta a tartományban a hőlégballon-utakat.

Az Egyiptomban húzóágazatnak számító turizmus jelentősen, ötödével visszaesett a Hoszni Mubarak elnök hatalmát elsöprő forradalom tavalyelőtti kitörése óta. Kairóban a taxisok panaszkodnak, hogy látványosan kevesebb az ügyfél, az pedig nyilván nem jó reklám, hogy a közelmúltbeli zavargások idején vandálok betörtök a fővárosi Intercontinental halljába és kifosztották, amit és akit csak tudtak.

Luxort nagyon keményen sújtja azoknak a turistáknak a távolmaradása, akik a templomokat és a fáraósírokat megnézni jönnek ide a világ minden tájáról: amíg 2009-ben a városlakóknak „csak” a 18 százaléka élt napi egy dollárnál kevesebből, arányuk a forradalom évében, 2011-ben már 39 százalékra nőtt.

Rendőrök és a mentőcsoport tagjai a hőlégballon roncsainál
Police and rescue officials check the wreckage of a hot air balloon that crashed in Luxor February 26, 2013. A hot air balloon crashed near the Egyptian town of Luxor at dawn on Tuesday after a mid-air gas explosion, killing 19 Asian and European tourists, a local industry official and the state news agency said. REUTERS/Stringer (EGYPT - Tags: TRANSPORT DISASTER TRAVEL TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.