Kézbe venné a közmédiát a cseh elnök

Belpolitikai vihart kavart a cseh államfő, aki vidéki körútja során újra indítványozta, hogy a nyugdíjasoknak ne kelljen a prágai köztévéért és -rádióért havi 180 korona (hozzávetőleg 2000 forint) üzemben tartási díjat fizetniük, a többi polgár pedig szabadon dönthesse el, hogy ezt az összeget továbbra is erre vagy pedig jótékonysági célra fordítja.

„A közszolgálatiság eléggé zavaros fogalom, ráadásul a két cseh közmédium rossz kereskedelmi adóvá süllyed és leginkább az ellenzéki TOP 09 szócsöve. Ezért jobb lenne, ha Cseh Televíziót (CT) és a közrádiót (CRo) a költségvetésből fizetnénk és államivá nyilvánítanánk, amelyet a parlament ellenőrizne” – közölte az elnök.

Javaslatát néhány perccel később Twitter-bejegyzésében határozottan ellenezte Bohuslav Sobotka cseh kormányfő, aki a szólásszabadság és a közmédiumok függetlenségének súlyos megsértésének tartaná a javasolt intézkedést. Miroslav Kalousek, a hírbe hozott TOP 09 elnöke szamárságnak nevezte Milos Zeman elképzeléseit, aki szerinte szeretne nagyobb befolyást szeretni a két médiumban.

Megkeresésünkre a CT vezérigazgatója kifejtette: az állami tévé hívei Csehországtól jóval keletebbre élnek és virulnak, ilyen modellnek nincs helye az uniós tagországokban. „A mi értékrendünkben a köztévé és -rádió nem a pártokat, hanem a polgárokat, tárgyilagos és kiegyensúlyozott tájékoztatásukat szolgálja, egyúttal szavatolja munkatársaink függetlenségét” – mutatott rá Petr Dvorák.

A parlamenten kívüli Polgárok Jogai (SPO) párt – amelynek tiszteletbeli elnöke az államfő – viszont közleményben jelentette be, hogy aláírásgyűjtő akciót indít Milos Zeman indítványának támogatása érdekében.

Csehországban másfél év múlva elnökválasztás lesz, amelyen több prágai politikai elemző szerint a jelenlegi államfő is minden bizonnyal indul. Gyakori vidéki látogatásai, populista megnyilvánulásai erre utalnak, miként mostani indítványa is.

Mások ugyanakkor emlékeztetnek arra, hogy különösen feszült az elnök és a cseh közmédiumok viszonya. Főleg tavaly tavaly óta, amikor a cseh médiatanács megtiltotta a közrádiónak, hogy élőben sugározza Milos Zeman hagyományos hétvégi beszélgetős műsorát. Az államfő ugyanis „kurva rossznak” minősítette az állami tisztségviselők jogállásáról rendelkező törvénytervezetet. Az orosz punkegyüttest, a Pussy Riotot pornográf bandának minősítette, majd megkérdezte a műsorvezetőt, tudja-e, mit jelent nevükben a „pussy”? Nem várta meg a választ, hanem azonnal rávágta: – Hát azt, hogy punci! Szóval kurva itt, kurválkodás ott, punci amott – harsogta az éterbe Milos Zeman. Az országos felháborodást azzal igyekezett csillapítani, hogy a csúnya szavakat Karel Schwarzenberg ellenzéki pártelnöktől tanulta, aki minden második mondatában nyilvánosan lebarmoz valakit, és sűrűn ismétli, hogy „szar a helyzet”.

Azóta az államfő nem szerepel élő adásban a közmédiumokban. Nemrég a CT kivételt téve, közvetítette volna a Hradzsinból a sajtótájékoztatóját, ám egy váratlan üzemzavar miatt csak órákkal később került képernyőre a nyilatkozata.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.