Lezártnak tekinti a dunaszerdahelyi botrányt a szlovák belügyminiszter

Elégségesnek tartjuk azokat a felvilágosításokat, amelyeket a magyar kollégáinknak eddig adtunk a dunaszerdahelyi rendőrségi beavatkozással kapcsolatban. Ezért az ügyet lezártuk – nyilatkozta a szlovák belügyminiszter magyar partnerének, Draskovics Tibornak a csütörtöki nyilatkozatára reagálva, aki csalódást keltőnek nevezte Robert Kalinák levelét, mert nem tartalmazza azokat a bizonyítékokat vagy annak magyarázatát, hogy miért került sor a durva rendőri fellépésre november 1-jén a dunaszerdahelyi stadionban.

Draskovics szerint az eddigi szlovák válasz csak általánosságban erősíti meg azt a korábbi hivatalos pozsonyi állítást, hogy törvényes volt a rendőri intézkedés. Emlékeztetett arra, hogy amit a magyar közvélemény láthatott, az nem támasztotta alá a nagyon súlyos szlovák rendőri intézkedés indokoltságát.

Robert Kalinák úgy véli: Draskovics Tibor azért értetlenkedik, mert a magyar jogszabályok a szlovákiai törvényekhez képest jóval liberálisabbak a rendbontókkal és a szélsőségesekkel szemben. Szlovákiában ilyen esetekben a zéró tolerancia érvényesül. - Dunaszerdahelyen sem a magyarok vagy a szlovákok ellen léptek fel a rendőrök, hanem a futballhuligánokkal szemben – hangsúlyozta és megismételte azt a korábbi állítását, miszerint a beavatkozást a pozsonyi parlament belbiztonsági bizottsága és Szlovákia legfőbb ügyésze is törvényesnek és arányosnak minősítette. - - Mindezek után pedig nincs miről tárgyalni, s további bizonyítékokkal, a kért videofelvételekkel sem kívánok szolgálni – közölte.

Egy hónappal ezelőtt a dunaszerdahelyi DAC és a pozsonyi Slovan közötti bajnoki labdarúgó mérkőzés a l8.percben mintegy fél órára félbeszakadt, mert a kommandósok behatoltak a hazai és a magyarországi szurkolók szektorába, ahol ütlegelni kezdték a nézőket. Állításuk szerint azért, mert előtte kővel dobálták és egyesek bántalamzták is őket. Erről azonban máig nem mutattak be Pozsonyban hiteles bizonyítékot. A brutális rendőrattak következtében többen könnyebben, néhányan súlyosan megsérültek. A hazai Lengyel Krisztiánt állkapocstöréssel és súlyos csigolyasérülésekkel a mentőhelikopter szállította Pozsonyba. Állapota azóta kissé javult, habár az egyik fülére megsüketült. Mű álkapoccsal pótolták az eredetit, s még egy csigolyaműtét is vár rá. Kedden Budapesten ő végezte el a kezdőrúgást a Honvéd-DAC barátságos mérkőzésen, amelynek a nettó bevételét neki ajánlották fel.

(Pozsonyi tudósítónktól)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.