Izrael elengedte a palesztin női foglyokat, megkapta a videót Salitról

Elengedte pénteken Izrael azokat a palesztin női foglyokat, akikért cserébe a zsidó állam egy videofelvételt kapott a Hamász palesztin iszlamista szervezet fogságában lévő izraeli katonáról. A felvételen Gilád Salit egészségesnek tűnik.

Tudósítók helyszíni beszámolója szerint rabszállító járművekkel elvittek 19 palesztin női foglyot a Tel-Avivtól északra  lévő Hadarim börtönből. Közülük 18-at Ciszjordániába szállítottak,  ahol Mahmúd Abbász palesztin elnök fogadta őket rezidenciáján. A 19.  foglyot a Gázai övezet határán átadták a Hamásznak.

Iszmáil Haníje, a gázai övezeti Hamász-kormány feje Gáza  városában tartott sajtóértekezletén, amelyen a kiszabadult nő is  megjelent,  az Izraellel szembeni palesztin ellenállás győzelmeként méltatta a  foglyok kiszabadítását. "Olyan nép vagyunk, amely nem felejti el  foglyait" - hangoztatta a politikus. Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő szóvivője útján tudatta,  bátorítólag hatott rá, hogy a videofelvétel tanúsága szerint Gilád  Salit jó egészségnek örvend, de figyelmeztetett: még hosszú és nehéz  utat kell megtenni, mire a fogságba esett katona visszanyeri  szabadságát.

Az izraeli sajtó jelentése szerint a Salitot mutató, valamivel  több mint kétperces videót Benjámin Netanjahu izraeli  miniszterelnöknek küldték el. Egy neve elhallgatását kérő izraeli tisztségviselő, aki látta a  képsorokat, elmondta: Salit egészségesnek tűnt, beszéde pedig  összefüggő volt a felvételen. A fogoly egy szeptember 14-én  megjelent, arab nyelvű újságot tartott a kezében - ez klasszikus  módszer annak bizonyítására, hogy még életben van. Salit felolvasott  egy szövegből, egészségi állapotáról beszélt, és szabadon engedését  kérte. A katonát megborotválták, haját rövidre vágták, szemüveget és  katonai egyenruhának tűnő öltözéket viselt - tette hozzá a  tisztségviselő.

Az izraeli hatóságok ellenőrizték a felvétel hitelességét,  mielőtt a női foglyokat elengedték volna. Arról még nem született  döntés, hogy nyilvánosságra hozzák-e a videót.
Izrael szerdán egyezett bele abba, hogy szabadon enged húsz  bebörtönzött palesztin nőt az izraeli katonáról szóló  információkért. Egy 15 éves lányt már szerdán elengedtek, és  visszatérhetett szüleihez egy Rámalláh melletti menekülttáborba.

A most 23 éves, izraeli-francia kettős állampolgárságú katonát  2006. június 25-én hurcolták el palesztin fegyveresek a Gázai övezet  határán egy izraeli őrposztról. A zsidó állam és a Hamász egyiptomi  és német közvetítéssel tárgyal egymással arról, hogy a radikális  palesztin szervezet szabadon engedné Gilád Salitot több száz olyan  palesztinért cserébe, akit izraeli börtönben tartanak fogva. Összesen több mint tízezer palesztin van izraeli börtönökben.

Lezárták Ciszjordániát

Az intézkedést a pusztai vándorlás emlékét idéző zsidó sátoros ünnep, a szukkót miatt rendelték el, és kilenc napig lesz érvényben.

Az izraeli hadsereg pénteken nulla órától lezárta a Jordán folyó nyugati partját. Az intézkedést a pusztai vándorlás emlékét idéző zsidó sátoros ünnep, a szukkót miatt rendelték el, és kilenc napig lesz érvényben - közölte a hadsereg.

A tájékoztatás szerint a korlátozás nem vonatkozik a mentőkre, a humanitárius segélyre, továbbá az orvosokra, a jogvédőkre és a nem kormányzati szervezetek más tagjaira. Az izraeli hadsereg a nagyobb vallási ünnepeken rendszerint lezárja a ciszjordániai átkelőket, attól tartva, hogy palesztin szélsőségesek az ünnep alatt merényletet követnek el Izraelben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.