Lezárják Tibetet a lázadás ötvenedik évfordulója előtt

Lezárják Tibetet a külföldiek elől a kínai hatóságok még március 10., a tibeti felkelés 50. évfordulója előtt.

Lezárják Tibetet a külföldiek elől a kínai hatóságok még március 10., a  tibeti felkelés 50. évfordulója előtt – közölték kedden utazási irodák képviselői.

A fél évszázaddal ezelőtti felkelés leverését követően menekült indiai száműzetésbe a térség szellemi és vallási vezetője, a dalai láma.

Lhászában, Tibet fővárosában egy utazási iroda képviselője a francia hírügynökségnek elmondta: a hatóságok felkérték őket arra,  hogy április 1-ig ne szervezzenek turistautakat külföldiek számára Tibetbe. Egyelőre nem tudni, hogy a beutazási tilalom pontosan mikor lép életbe.

A tiltó intézkedés hírét megerősítette egy lhászai szálloda és a Szecsuan (Sichuan) tartományi Csengtu (Chengdu) város három utazási irodája is, amelyek többnyire Tibetbe irányuló kirándulások megszervezésével foglalkoznak.

Lhásza óvárosában egy ifjúsági szálló egyik alkalmazottja közölte, hogy a vendégfogadóban jelenleg két külföldi tartózkodik, de felszólították őket, hogy mielőbb távozzanak.
A regionális kormány képviselőit egyelőre nem sikerült megszólaltatni. A hivatalok a szerdára eső tibeti újév miatt zárva tartanak.

Tibetben és a szomszédos tartományokban, amelyekben tibetiek is élnek, jelentősen szigorítottak a biztonsági intézkedéseken, és már korábban is lezártak tibetiek lakta körzeteket - közölték egybehangzó források.

A központi kínai kormányzat minden esztendőben aggodalommal várja az évfordulót. Tavaly március 14-én az évfordulóval kapcsolatban több hétig tartó, halálos áldozatokat követelő zavargások törtek ki Tibetben. Peking akkor júniusig lezárva tartotta a régiót.

Kínai biztonsági konvoj a Szecsuán tartományi Kangding városánál
Kínai biztonsági konvoj a Szecsuán tartományi Kangding városánál
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.