Leverték a muzulmán lázadást a Fülöp-szigeteken

A déli Mindanao tartomány egymilliós városában, Zamboangában kedden gyakorlatilag véget ért a Moro Nemzeti Felszabadítási Front (MNLF) mintegy kétszáz fegyveresének kilenc napja kezdődött akciója.

A lázadók egy több mint húszfős csoportja kedden letette a fegyvert és feladta magát, nem sokkal azután, hogy elengedte Jose Chiquito Malayót, Zamboanga egyik rendőrparancsnokát. A tengerparti településeket körülvevő mintegy háromezer katona és rendőr kiszabadított 150 civilt, akiket a muzulmán fegyveresek túszként tartottak fogságban. Kedd estig már csak két kis településen maradtak felkelők, ám a Fülöp-szigeteki sajtó értesülése szerint a még életben maradt lázadók többsége már csónakokon menekül a környékbeli szigetek felé.

Az MNLF egyik szakadár csoportja több mint egy hete, hétfő hajnalban foglalta el Zamboanga öt-hat tengerparti települését, és az alapító Nur Misuari parancsára a város központi épületeire akarta kitűzni a szervezet zászlaját, tiltakozásul, hogy a csoportot egyszerűen kihagyták a központi manilai kormányzat és a másik, jóval jelentősebb, majd tízezer fegyverest számláló Moro Iszlamista Felszabadítási Front (MILF) békemegállapodásából. Az évszázados spanyol gyarmatosítás következtében a napjainkban mintegy 95 milliós, alapvetően katolikus délkelet-ázsiai szigetország déli részén azonban él egy viszonylag jelentős muzulmán kisebbség, amely kisebb-nagyobb megszakításokkal négy évtizede harcol az autonómiáért. Manila még 1995-ben állapodott meg az MNLF-fel, ám a fegyveresek egy része azóta is folytatja az akciókat. Nur Misuari szakadár csoportja azt is kifogásolja, hogy a tavaly októberi békemegállapodáskor megígért autonómiajogokból vajmi kevés valósult meg.

A több mint egy hete tartó összecsapásban eddig legalább kilencvenen vesztették életüket, és 150-nél is több a sebesültek száma. Utóbbiak döntő része lázadó: őket a hadsereg helikopterei rakétákkal is lőtték. Hivatalos közlések szerint ami a biztonsági erőket illeti, nyolc katona és három rendőr halt meg, mintegy száz egyenruhás pedig megsebesült. Beningo Aquino elnöknek ez volt az első jelentősebb erőpróbája a muzulmán felkelőkkel, múlt hét csütörtökön személyesen is ellátogatott Zamboangába, ahol megpróbált fegyver nélküli megoldást ajánlani a lázadóknak.

A Reuters kommentárja szerint az összecsapás elriaszthatja a külföldi befektetőket, pedig Zamboanga fontos halászati kikötő, és Mindanao szigete aranyat, rezet, vasércet rejt – a Fülöp-szigetek nyersanyagkincsének közel 20 százalékát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.