Levelet váltott Obama és az iráni államfő

Az amerikai elnök vasárnap jelentette be, hogy írt Haszan Rohaninak. Az iráni atomprogram fontosabb számára, mint a szír vegyi fegyverek kérdése.

Az ABC televíziónak nyilatkozó Barack Obama első ízben ismerte el, hogy kapcsolatba lépett Rohánival. Az amerikai elnök ugyanakkor figyelmeztetett: az, hogy vonakodik csapást mérni Szíriára, nem csökkenti a fenyegetést, hogy az Egyesült Államok kész erőt alkalmazni Irán atomhatalommá válásának megakadályozásáért. „Úgy gondolom, az irániak megértik, hogy a nukleáris kérdés sokkal fontosabb számunkra, mint a vegyi fegyvereké” - hangoztatta Obama.

Az elnök kijelentette, hogy az a fenyegetés, amelyet egy nukleáris Irán jelentene Izraelre nézve, sokkal fontosabb az amerikai érdekek szempontjából. Úgy vélekedett, hogy az irániak megértették: az tény, hogy az amerikaiak nem támadták meg Szíriát, nem jelenti azt, hogy nem mérnének csapást Iránra. Az Egyesült Államok többször kilátásba helyezte, hogy megtámadja Iránt, ha a diplomáciai erőfeszítések és szankciók nem térítik el az iszlám köztársaságot attól, hogy nukleáris fegyverek előállítására törekedjen. Teherán váltig tagadja, hogy nukleáris programja katonai célú lenne.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.