Ki küldte a gázai levelet Obamának?

Hamász palesztin iszlamista szervezet Barack Obama amerikai elnöknek szóló levelét adták át csütörtökön Gázában az övezetbe látogató John Kerry amerikai szenátornak - közölte egy ENSZ-szóvivő. A Hamász később cáfolta, hogy a mozgalomtól származna a levél.

"Obamának szóló levelet hagytak gázai irodáink bejáratánál, és úgy tudjuk, hogy a Hamász küldte azt" - mondta el pénteken a francia hírügynökségnek Chris Gunness, a palesztin menekültek segélyezésével foglalkozó ENSZ-hivatal, az UNRWA szóvivője. Hozzátette, hogy a levelet átadták az amerikai kongresszus két másik tagjával együtt ott járó John Kerrynek. A levél tartalmát illető tudósítói kérdésre a szóvivő csak annyit válaszolt, hogy "nem bontjuk fel mások leveleit".

A demokrata párti Kerry, a szenátus külügyi bizottságának befolyásos elnöke és a két demokrata párti képviselő, Brian Baird és Keith Ellison, aki - eddig példátlan módon - ellátogatott a Hamász ellenőrzése alatti övezetbe, nem találkozott az iszlamista szervezet egyetlen tisztségviselőjével sem.

A Hamász szóvivője pénteken cáfolta, hogy ilyen levelet küldtek volna. "Annak ellenére, hogy a Hamász mozgalom szeretne kommunikálni a nemzetek közösségével, cáfoljuk, hogy levelet küldtünk volna továbbításra John Kerry-nek, az amerikai kongresszus tagjának" - jelentette ki Favzi Barhum.

Kerry gázai övezeti útja előtt, Cipi Livni izraeli külügyminiszterrel a dél-izraeli Szderót városában tartott sajtóértekezletén le is szögezte: látogatásuk nem azt jelzi, hogy fordulat állt volna be a Hamásszal kapcsolatos washingtoni politikában. A vizit az amerikai vezetésnek azt a szándékát tükrözi, hogy másokat (az övezetben élőket) is meghallgasson, és ebből "tanuljon". Washington terrorszervezetnek tekinti a Hamászt.

A térségbeli körúton járó Kerry pénteken izraeli és palesztin vezetőkkel találkozik, szombaton a szíriai fővárosba, Damaszkuszba utazik tovább.

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.