Levelet írtak a székelyek, de semmi esélyük

A bukaresti Országos Diszkrimináció-ellenes Tanácshoz (CNCD) fordul Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke, mert szerinte a román politikusok hátrányosan megkülönböztetik a romániai magyarokat a romániai közigazgatási régiók kapcsán tett nyilatkozataikkal. A levélről a CNCD nemhogy dönteni, még tárgyalni sem fog.

Az SZNT elnöke keddi közleményében emlékeztetett arra: Traian Basescu államfő, Crin Antonescu szenátusi elnök, Victor Ponta miniszterelnök és Liviu Dragnea kormányfő-helyettes kizártnak nevezte, hogy a közigazgatási régiók kialakítása során magyar többségű régió jöjjön létre. Ez – mint írja – azt jelenti, hogy valamennyi ilyen közigazgatási egység román többségű lesz. Úgy véli, a román vezető politikusok célja azt a látszatot kelteni, hogy nemzetiség és anyanyelv tekintetében semleges szempontok szerint hajtanák végre a közigazgatási reformot, azonban nyilvánvaló, hogy az általuk előrevetített felosztás hátrányos helyzetbe hozza az ország magyar nemzetiségű lakóit a románnal szemben. Az SZNT vezetője felkéri a CNCD-t: állapítsa meg, hogy a négy politikus etnikai alapon diszkriminált, és tegye meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy ilyen eset a jövőben ne következhessen be.

A CNCD Romániában a kormánynak alárendelt intézmény, amely bírságot szabhat ki, ha megállapítja a hátrányos megkülönböztetés tényét. Izsák Balázs „beadványának” viszont semmi esélye, azon egyszerű ok miatt, hogy nem minősül beadványnak – tájékoztatott Asztalos Csaba, a tanács elnöke.

Izsák a sajtóhoz eljuttatott közleménye szerint magyar nyelven nyújtotta be a petícióját, megjegyezve: amennyiben személyes meghallgatására igényt tartanak, biztosítsák, hogy arra anyanyelvén kerülhessen sor. Asztalos szerint ilyen körülmények között legfeljebb levélről lehet beszélni, amelyről a CNCD még csak nem is tárgyalhat.

– Ránk nem érvényesek a kisebbségi nyelvhasználatra vonatkozó szabályok. Én személyesen akár válaszolhatnék is magyar nyelven, viszont tárgyalni nem tudjuk az ügyet. Meg kell felelni bizonyos formai követelményeknek. Például a panaszlevél másolatát el kell küldenünk az érintett feleknek, ehhez nyilván le kellene fordíttatni, amire viszont nekünk nincs törvényes keretünk – magyarázta Asztalos. Az elnök elmondta, hogy pár hónapja egy nyíltlevél-váltás során felvilágosította az SZNT elnökét a jogi korlátokról. A keddi közlemény szerint viszont Izsák Balázs kitart amellett, hogy a diszkriminációellenes tanács az igazságszolgáltatás része, így alkotmányos joga, hogy a CNCD biztosítsa számára a magyar nyelvű panaszbenyújtást és meghallgatást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.