Leváltották a köztévé vezérigazgatóját, Szlovákia „orbanizálódik“

A kormánypárti Smer-SD képviselőinek szavazataival kedden leváltotta a pozsonyi parlament Miroslava Zemkovát, a szlovák köztévé és -rádió (RTVS) vezérigazgatóját.

Az ellenzékiek nem voksoltak. Solymos László, a Híd párt frakcióvezetője szerint azért, mert nem óhajtottak részt venni a politikai bohózatban. Dusan Jarjabek, a törvényhozás médiabizottságának elnöke közölte: a testület megalapozottnak ítélte meg egy tévénéző feljelentését, aki úgy vélte, hogy a vezérigazgató  törvényt sértett, mert a Médiahatóság előzetes tájékoztatása nélkül, nyilvános pályázatot hirdetett meg olyan épület bérlésére, amely az RTVS ideiglenes székháza lehetne.

Miroslava Zemkova, a szlovák köztévé és -rádió (RTVS) vezérigazgatója
Miroslava Zemkova, a szlovák köztévé és -rádió (RTVS) vezérigazgatója

Az ellenzékiek követelésére  szót kapott Miroslava Zemková is, aki három független jogász állásfoglalásával bizonyította, hogy beszámolási kötelezettsége csupán akkor lenne, ha már szerződéskötés előtt állnának, ebben az esetben viszont erről szó sincs.

Az indulatos vitában a kormánypártiak azt bizonygatták, hogy gyenge a köztévé színvonala, hiányoznak az eredeti tévéjátékok, ezért is szükséges a vezetőváltás. Több ellenzéki képviselő viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormánypártiak valódi célja a közmédiumok elfoglalása, s ezzel megkezdődik a polgárok agymosása. Július Brocka, a szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) képviselője pedig kijelentette: a mostani arrogáns megnyilvánulásukkal beindították Szlovákia „orbánizálását“.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.