Leváltották a grúz védelmi és külügyminisztert

Kormányátalakítás keretében leváltották a grúz védelmi és külügyminisztert pénteken, négy hónappal a grúz-orosz háború után - közölte egy kormányszóvivő.

A miniszterelnök, Grigol Mgaloblisvili pénteken értekezletet tartott, amelyen bejelentette, hogy átalakítja kormányát, meneszti  Eka Tkeselasvili külügyminisztert és Davit Kezerasvilit, a védelmi  tárca vezetőjét - közölte Lejla Avidzba.

Rajtuk kívül a kormányfő az oktatási, illetve a kulturális  minisztert is leváltotta.

Változásra van szükség a védelem területén - hangsúlyozta  Mgaloblisvili sajtótájékoztatóján.

Az augusztusi orosz-grúz háború óta Miheil Szaakasvili  kormányára egyre nagyobb nyomás nehezedik. Az ellenzék azzal vádolja  az elnököt, hogy megnyerhetetlen háborúba vitte bele a volt  szovjetköztársaságot, ami szétzilálta a hadsereget és megfosztotta a  gazdaságot a külföldi beruházásoktól a pénzügyi világválság idején.

A kormányátalakításokkal egy időben mondott le az állandó  ENSZ-képviselő, Irakli Alaszania, aki vezető helyen áll a  népszerűségi listákon és Szaakasvili elnök vetélytársa lehet.

Az október végén kinevezett Mgaloblisvili közölte: a 30 éves  Davit Kerezasvili helyettese, Batu Kutelia lesz a védelmi tárca  vezetője.
Szaakasvili korábban menesztette a vezérkari főnököt, aki  beismerte, hogy hibákat követtek el a háborúban és rendezetlenül  vonták ki a biztonsági erőket a két szakadár területről, Abháziából  és Dél-Oszétiából.

A 35 éves Mgaloblisvili Grigol Vasadze eddigi kulturális  minisztert nevezte ki a 31 éves Eka Tkeselasvili helyére, a külügyi  tárca élére.

A kormányfővel lezajlott találkozóján, amelyet a televízió is  sugárzott, Szaakasvili közölte: a kormány jól teljesített, de "vérfrissítésre" volt szükség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.